Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για το χαράτσι στα ακίνητα

Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για το χαράτσι στα ακίνητα

Αλαλούμ επικρατεί για το ποιοι εν τέλει θα επιβαρυνθούν το νέο τέλος στα ακίνητα. Το βάρος πέφτει και στους ενοικιαστές. Οι διευκρινίσεις θα δοθούν τη Τρίτη από τη κυβέρνηση. Διαβάστε πως θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά (Vid)

Έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα, από πενήντα λεπτά ως δέκα ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το έλλειμμα του φετινού, αλλά και του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί, όπως είπε, νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η επιβολή του τέλους θα επιβληθεί σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου και κοινωνικά κριτήρια με ηπιότερη μεταχείριση ανέργων, πολυτέκνων και συνταξιούχων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κλιμάκωση του τέλους θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια και η είσπραξη θα γίνει σε δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, αλλά και όλων των υπολοίπων, το 2012 θα έχουμε, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι "αποστομωτική απάντηση".

Ποιος θα πληρώσει τη "λυπητερή"

"Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στον χρήστη του ακινήτου, γιατί μετά μπερδεύεται το θέμα και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να γίνουν διαχωρισμοί", ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την επιβάρυνση δεν θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές στον βαθμό που ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται στο δικό τους όνομα.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Μεγάλο λοιπόν είναι το ερώτημα για το τι τελικά θα γίνει με το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αποστέλλονται στους ενοικιαστές.

Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη, για το ποιοι τελικά θα επιβαρυνθούν με το νέο αυτό τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στο Μέγκα και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος το νέο τέλος θα εφαρμοστεί αφού ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Πως θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα

Από μερικές δεκάδες ευρώ έως και 2.000-3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα θα κυμανθεί ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Παρότι η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί,  όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 60 τμ σε κάποιο χωριό της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ ενώ αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τμ θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.

Στις ακριβές περιοχές όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τμ ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ για ένα ακίνητο 150 τμ και 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τμ.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για περιοχές όπως η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και γενικά όλα τα ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Σε περιοχές που θεωρούνται μεσαίου κόστους σε ότι αφορά την τιμή ζώνης ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει κατά μέσο όρο με 4-5 ευρώ το τμ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τμ σε μια τέτοια περιοχή η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 500 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκτακτη εισφορά για το 2011 να καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο ενώ σε έως έξι δόσεις θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τελειωτικό χτύπημα στην ακίνητη περιουσία

SHARE:

24Media Network