Στα μείον η πολυετής εμπειρία σε τράπεζα

Το τίμημα της μακράς εμπειρίας τους στις ελληνικές τράπεζες, καλούνται τώρα να πληρώσουν οι διοικήσεις. Τα αυστηρά κριτήρια του Νόμου και ο ρόλος του SSM.
- 15 Ιουλίου 2016 09:17
Κάπου στα τέλη Μαρτίου, γνωστός Έλληνας τραπεζίτης είχε πει κάτι πολύ…απλό: οτι στα Διοικητικά Συμβούλια των συστημικών τραπεζών θα αποχωρήσουν τουλάχιστον τρία από τα σημερινά μέλη, εκτελεστικά και μη.
Είχε προφανώς διαβάσει καλά το νέο Νόμο και τις επίμαχες διατάξεις του Ν3678, όπως και το άρθρο 10 που αφορά την απομάκρυνση επιχειρηματιών που επί χρόνια στήριζαν τις διοικήσεις των τραπεζών….
Και ο ίδιος τότε είχε την απορία, γιατί θα έπρεπε να απουσιάζουν από τα ΔΣ των τραπεζών επιχειρηματίες, μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, που έχουν μακράν εμπειρία από δικές τους επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και των οποίων η κρίση ενδεχομένως και να είχε ενδιαφέρον, μόνο και μόνο επειδή αντιπροσωπεύουν την πραγματική οικονομία….
Από πλευράς τους οι θεσμοί, έχοντας έλλειμμα εμπιστοσύνης τελικά για κάθε τι ελληνικό και με δεδομένο ότι εν πολλοίς υπήρχε ένας κακώς εννοούμενος ομφάλιος λώρος τραπεζών και επιχειρήσεων, έθεσαν τα δικά τους, ή μάλλον τα διεθνή, μέτρα και σταθμά.
Τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτει ο Νόμος, επιχειρήθηκε να ελαστικοποιηθούν. Μάταια τελικά, γιατί οι θεσμοί επιμένουν στη συμμόρφωση με το πλαίσιο, όπως είναι. Γεγονός που σημαίνει ότι…θα αλλάξουν πλήρως οι διοικήσεις στις τράπεζες. Δεν θα έχει πια σημασία αν το όνομα ενός προέδρου είναι “βαρύγδουπο” στην αγορά, αν έχει γράψει ιστορία, αν πρωτοστάτησε στις αλλαγές της αγοράς, αν εμπνεύστηκε, σχεδόν ίδρυσε, διαδέχτηκε ή ηγήθηκε, κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων επί μακρόν.
Το αντίθετο. Αυτό το “επι μακρόν” προβληματίζει τους Επόπτες. Και αν τελικά οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών παραδώσουν σκυτάλη σε νέους τραπεζικούς, θα είναι κατ’ αρχήν επειδή βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια – όσο περισσότερο, τόσο το χειρότερο- στην ηγεσία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.
Η καταλληλότητα των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης, κρίνεται από τα εξής δεδομένα: Να έχουν τα μέλη των ΔΣ εμπειρία 15 ετών σε τραπεζικό ίδρυμα ή ελεγκτική εταιρία, ελληνική ή ξένη, αρκεί τα τελευταία 3 χρόνια να μην συμμετείχαν σε ελληνική τράπεζα ή ελεγκτικό οίκο.
Παράλληλα, να μην έχουν καμία σχέση με δραστηριότητα σε ελληνική τράπεζα σε βάθος 10 ετών….
Αυτά για τα μέλη του ΔΣ των τραπεζών, που μπορεί να αναλάβουν επιτελικές θέσεις. Για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, που μπορεί να αναλάβουν πρόεδροι των Επιτροπών – Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management), Ελέγχου (Audit) και Πρότασης νέων μελών ( Nomination Committee) – τα κριτήρια είναι τα εξής: 10ετής εμπειρία σε τράπεζα ή audit, εκ των οποίων τα 3 χρόνια να είναι μέλη σε κάποιο ΔΣ τράπεζας, αλλά να μην έχουν τα τελευταία 4 χρόνια αναλάβει πολιτική θέση (π.χ. υπουργού, γενικού γραμματέα, διορισμένου σε δημόσια αξιώματα).
Προφανώς λοιπόν, μια σειρά πρωτοκλασσάτων τραπεζικών, θα παραδώσουν ως το Σεπτέμβριο τη σκυτάλη. Τα νέα μέλη, που θα προταθούν στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, θα πρέπει να εγκρίνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
O Μηχανισμός αυτός που ήδη έχει δυσαρεστήσει κάποιους στο σημερινό τραπεζικό γίγνεσθαι, κρίνει ερμηνεύοντας το Νόμο και ψάχνοντας …το παρελθόν των προτεινόμενων στελεχών.
Είναι όμως αυτή ακριβώς η δουλειά του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, που χαρακτήρισε “καταλυτικό” το ρόλο του Εναίου Εποπτικού Μηχανισμού για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη (SSM).
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “European Banking Supervision: The first eighteen months”, των Dirk Schoenmaker και Nicolas Veron, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι ο SSM παρέχει το πλαίσιο για κοινούς κανόνες και πολιτικές στην περιοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και βελτιώνει την ενιαία αντιμετώπιση σε θέματα εποπτείας.
Με μόνη προϋπόθεση, να διαχειρισθεί την αυξημένη αβεβαιότητα για τις πιθανές σημαντικές αλλαγές στο μελλοντικό κανονιστικό πλαίσιο και στον τρόπο που αυτοί οι νέοι κανόνες θα εφαρμοσθούν.
Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω βιβλίο, υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες από την από την γνωστή οικονομολόγο, κυρία Μιράντα Ξαφά για το διάστημα των 18 μηνών της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.