Σταϊκούρας: Λύση εδώ και τώρα για τις τράπεζες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία αρχείου.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI

Επανέλαβε πως η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν απόρροια των χειρισμών της κυβέρνησης που επιδείνωσαν την οικονομία

Στις εξελίξεις σχετικά με τις διοικήσεις των τραπεζών αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να βρουν άμεσα λύση, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: "Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, είχε αναδείξει τους κινδύνους που προέκυπταν σε ιδιοκτησιακό, επιχειρησιακό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, από την τελευταία, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ανακεφαλαιοποίηση που οφείλεται στην τεράστια ζημιά που επέφερε στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συνέπεια αυτής είναι ο ρόλος του Ελληνικού Δημοσίου στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα να έχει αποδυναμωθεί, αφού το ποσοστό συμμετοχής του μειώθηκε στο 20% από 60%.

Ενώ και το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αποδίδει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στους “θεσμούς” για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα είναι δύο συστημικές τράπεζες να είναι ουσιαστικά “ακέφαλες” για πολλούς μήνες.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, όπως και οι θεσμοί, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει, και τα οποία συντηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οφείλουν, να δώσουν, ταχύτατα, τη βέλτιστη λύση στη διοικητική εκκρεμότητα που παρατηρείται σε συστημικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Και να τεθούν οι βάσεις ώστε, μαζί με την αλλαγή πολιτικής, να επιστρέψουν καταθέσεις και να αντιμετωπισθεί με επιτυχία το ζήτημα των “κόκκινων δανείων'".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Τράπεζες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σχέση ΤΧΣ-Εθνικής: 'Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος'

Στουρνάρας: Διαβατήριο για έξοδο στις αγορές η ποσοτική χαλάρωση

Σε ρόλο Πυθίας το ΤΧΣ για τον πρόεδρο της ΕτΕ

SHARE:

24Media Network