Σταϊκούρας: "Στα 23 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος την περίοδο 2013-2016"

ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ. (EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ. (EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013

Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε, πριν από λίγο, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση δηλαδή ήταν περίπου η αύξηση του χρέους κατά το παρελθόν.

"'Ακουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους", σχολίασε τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι "για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές. Όταν μάλιστα βαθαίνει η ύφεση όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια, τότε ο δείκτης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνει ανάλογα. Ειδικά όταν διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους".

Δείτε τα γραφήματα που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφορικά με την πορεία του εθνικού χρέους.

Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος. Ή διαφορετικά η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ΄έτος στο παρελθόν. Σε ότι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. Στο μισό δηλαδή σε μια διετία.

"Επιβεβαιώνεται, συνεπώς η ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες", είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι "για να σταματήσει η αύξηση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον πρωτογενή πλεονάσματα, να επιτύχουμε ανακοπή της ύφεσης και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας", κατευθύνσεις στις οποίες κινείται και ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός, για τις αναφορές στην ύφεση είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις και μάλιστα στο Μεσοπρόθεσμο έχουν περιληφθεί μια σειρά κινδύνων. Για τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσε ότι, γίνεται ορθολογική διαχείριση των όποιων διαθεσίμων έχουμε, γίνεται ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού και μπορούμε και αντλούμε επιπλέον κεφάλαια από έντοκα γραμμάτια.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, επισήμανε ότι "το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα". Πρόσθεσε επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μειώνεται κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας έναντι 9 ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ. "Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1/3 της αντίστοιχης αποτελεσματικότητας στην ΕΕ", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν στερέψει

SHARE:

24Media Network