Στεγαστικό ζήτημα: 8.000 κατοικίες “ρίχνουν” στην αγορά οι servicers
Διαβάζεται σε 5'
Οι τιμές που θα πωληθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα θα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς. Συζητήσεις για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διευθετεί σε σύντομους χρόνους υποθέσεις κόκκινων δανείων με μακρινές δικασίμους.
- 21 Ιουλίου 2025 08:02
Ανάσα στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και της εγχώριας οικονομίας, αναμένεται να δώσουν οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers), καθώς ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά την επόμενη διετία περί τα 8.000 οικιστικά ακίνητα (κατοικίες).
Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς, το συγκεκριμένο «πακέτο» περιλαμβάνει ακίνητα τα οποία «ωριμάζουν» σταδιακά καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες νομιμοποίησης και τακτοποίησης και ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση τους στην αγορά, ενώ διευκρινίζουν ότι η πώληση τους θα γίνει μέσω των θυγατρικών εταιρειών τους στις οποίες καταλήγουν όσα ακίνητα αγοράζουν μέσω πλειστηριασμών. Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ακινήτων που εκτός από τη νομιμοποίησή τους οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν, έχουν αναλάβει και τη συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις και την ανακαίνισή τους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συναλλαγές αναμένεται να διαδραματίσει η Intrum Hellas, η οποία μέσω της θυγατρικής εταιρείας REOc (Real Estate Owned Company) διαχειρίζεται συνολικά 11.000 ακίνητα από τα οποία τα 8.500 είναι χωρίς τα παρακολουθήματά τους, ήτοι αποθήκες, γκαράζ κ.λπ.).
Οικιστικά ακίνητα – κατοικίες που θα βγουν προς πώλησης είναι το 55% του συνόλου, δηλαδή περί τις 5.000 και ήδη 2.500 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ είναι έτοιμα να διατεθούν έως το τέλος του 2025, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στην αγορά σταδιακά μέχρι το 2027.
Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν με εντατικούς ρυθμούς και άλλοι δύο μεγάλοι Servicers της αγοράς η Cepal και η doValue. Η πρώτη ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά εντός του 2026 περί τα 2.000 οικιστικά ακίνητα, από τα οποία τα 750 πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου» και αναμένεται να τακτοποιηθούν «κατά προτεραιότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η doValue Greece προγραμματίζοντας τη διάθεση στην αγορά περίπου 800 ακινήτων έως και το 2026, ενώ η συνολική στρατηγική της περιβλαμβάνει σε βάθος χρόνο την διάθεση μέσω πλειστηριασμών περί των 12.000 οικιστικών ακινήτων. Η doValue Real Estate Services έχει ήδη διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 13.000 ακίνητα αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το 2021, με το 60% εξ αυτών να είναι οικιστικά. Μόνο την τελευταία διετία, έχει ωριμάσει πάνω από 1.000 ακίνητα, καταγράφοντας επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς, ακόμα και εν μέσω θεσμικών καθυστερήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τους 36 μήνες.
Πώς θα γίνει η διάθεση
Για να επιταχύνουν τις διαδικασίες διάθεσης των ακινήτων τους, οι θυγατρικές των Servicers έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία και την ανάπτυξη σχετικών πλατφορμών, ενώ συνεργάζονται εκτεταμένα και με τα παραδοσιακά κανάλια όπως ο Spitogatos, η Χρυσή Ευκαιρία και το δίκτυο των μεσιτών σε όλη τη χώρα.
Ετσι η Intrum προωθεί τα ώριμα προς πώληση ακίνητα της μέσω της πλατφόρμας realestate.intrum.gr και της συνεργασίας της με την Prosperty, η doValue μέσω της Altamira.gr και η Cepal μέσω της πλατφόρμας ReInvest.gr.
Ελκυστικές τιμές
Στο μείζον ερώτημα αναφορικά με την τιμή διάθεσης των συγκεκριμένων ακινήτων και την τιμολογιακή πολιτική των Servicers, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της Intrum Ελλάδος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισημαίνει ότι «οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν αυτά τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς», καθώς οι εταιρείες διαχείρισης τα έχουν αποκτήσει σε φθηνότερες τιμές και έχουν κάθε λόγο να απαλλαγούν από τον όγκο των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω πλειστηριασμών.
«Εμείς είμαστε επαγγελματίες πωλητές ακινήτων. Δεν ενδιαφερόμαστε τόσο για την μεγιστοποίηση της τιμής πώλησης όπως συμβαίνει με τους ιδιώτες που πωλούν τα ακίνητα τους», τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος και προσθέτει «μας ενδιαφέρει μόνο η ανάκτηση των κεφαλαίων που είναι συνδεδεμένα με τις τιτλοποιήσεις και γι’ αυτό είμαστε πρόθυμοι και συστηματικοί πωλητές.»
Σημειώνεται ότι η διακράτηση αυτών των ακινήτων συνεπάγεται κόστος συντήρησης που προστίθεται σε αυτό που έχουν επωμιστεί οι εταιρείες από την ημέρα απόκτησής τους από τον πλειστηριασμό.
Παράλληλα κ. Γεωργακόπουλος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά και την αλλαγή κλίματος στα Δικαστήρια ιδιαίτερα τώρα που ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα μειώσει αισθητά τους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων.
Πλατφόρμα τύπου Κατσέλη για τις πολυετή δικαστήρια
Σημειώνεται τέλος ότι οι Servicers βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας – αντίστοιχης με αυτή που δημιουργήθηκε και λειτούργησε αποτελεσματικά για τα δάνεια του “Ν. Κατσέλη”– που θα διευθετεί σε σύντομους χρόνους τις υποθέσεις “κόκκινων δανείων” που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια και έχουν λάβει μέσω ανακοπών μακρινές δικασίμους. Όποιος ιδιοκτήτης δεν αναρτά την υπόθεση του στην πλατφόρμα θα χάνει την ανακοπή και η υπόθεση του θα οδηγείται αμέσως στα Δικαστήρια ενώ όποιοι τις ανεβάζουν, οι ανακοπές θα συμπτύσσονται με αποτέλεσμα και τη σμίκρυνση του χρόνου της τελικής εκδίκασης.
Σε ότι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο οι servicers υπολογίζεται πως έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περί το 1.5 δισ. ευρώ δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ωστόσο πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα αντίστοιχα δάνεια που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς το 70% των δανείων αυτών περίπου 1 δισ. ευρώ αποτελούν συμβάσεις καταγγελμένες.
Σε αυτά τα δάνεια δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η προωθούμενη ρύθμιση του Υπουργείου που προβλέπει επιδότηση και κλείδωμα της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού. Γι’ αυτά τα δάνεια εφόσον οι δανειολήπτες αποφασίσουν πως θέλουν να πληρώσουν, θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία διμερούς διαπραγμάτευσης με τους servicers που περιλαμβάνει κούρεμα – αυτό που προσφέρει ο servicer- ή θα οδηγηθούν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.