‘Στενό παπούτσι’ από Κομισιόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

‘Στενό παπούτσι’ από Κομισιόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο τεχνικό μνημόνιο τίθεται ο όρος ότι θα πρέπει με την δόση των 800 εκ ευρώ που αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου, να εκκαθαριστεί πλήρως το 80% του παλαιών ληξιπρόθεσμων

Τα διπλάσια από όσα δανείζεται από τον ESM για την εξόφληση ιδιωτών θα πρέπει να βάζει το δημόσιο για να εξοφλήσει τις οφειλές σε προμηθευτές, καθυστερούμενους φόρους και συντάξεις σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Τέλος του μνημονίου, αλλά τέλος και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ο όρος που βάζει ο ESM από τώρα μέχρι και το τέλος του προγράμματος με βάση τα κείμενα που δόθηκαν πριν από λίγη ώρα στην δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης προστίθεται στα ως υποχρέωση είναι ότι με δεδομένο ότι μέχρι και τα μέσα του 2018 θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,5 δις σε προμηθευτές καθυστερούμενους φόρους και εκκρεμείς απονομές συντάξεων το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει δύο φορές περισσότερα χρήματα από όσα δανείζεται. Αυτό σημαίνει, ότι με την δόση των 800 εκ ευρώ που θα δοθεί το ν Ιούλιο για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει άλλα 1΄6 δις ευρώ και να κριθεί για την αποπληρωμή όχι μόνο των 800 εκ ευρώ αλλά για τα 2,4 δις ευρώ πριν πάρει την επόμενη δόση.

Στο τεχνικό μνημόνιο τίθεται και ένας επιπλέον όρος ότι θα πρέπει με την δόση των 800 εκ ευρώ που αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου (μαζί με τα 68 δις ευρώ για το χρέος) θα πρέπει εκκαθαριστεί πλήρως το 80% του παλαιών ληξιπρόθεσμων ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση 800 εκ ευρώ για ληξιπρόθεσμα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σε πίνακα που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφονται οφειλές του κράτους προς ιδιώτες συνολικής αξίας 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα