Στη δουλειά με τη μαγκούρα. Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, φέρνει το ασφαλιστικό

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Σε κρίσιμη κατάσταση τα Ταμεία. Νέο ασφαλιστικό, θα προκαλέσει επώδυνες αλλαγές, με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Σημαντικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, φέρνει το νέο ασφαλιστικό, καθώς τα ταμεία κύριας σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά θα ακολουθήσουν το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος" της Κυριακής, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Το σχέδιο που εξετάζεται έχει δυο παραμέτρους:

α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, που είναι και το σχετικά ανώδυνο, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων, που δεν έχουν σήμερα τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο.

β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.

2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπουλογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα. Για παράδειγμα, το ΕΤΑΑ υποτίθεται ότι είναι ο ενιαίος φορέας ασφάλισης γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς εντός του Ταμείου ο κάθε τομέας έχει αυτόνομη διοικητική επιτροπή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τρία Ταμείο όπως και πριν.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υπογείως έχει περάσει το μήνυμα της αναστολής και καθυστέρησης κάθε επιπλέον δαπάνης, ακόμη κι αν πρόκειται για δαπάνη συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντάξεις που πληρώθηκαν την περασμένη παρασκευή, μπήκαν στα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων των τραπεζών, στις 5 το απόγευμα!

SHARE:

24Media Network