Στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 σε όρους Eurostat

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-- --(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-- --(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πρωτογενές πλεόνασμα 6,9 δισ ευρώ ή 3,9% του ΑΠΕ παρουσίασε η γενική κυβέρνηση το 2016. Το μέγεθος αυτό δε σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα, αλλά αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως μετράται από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat

Στο 3,9% του ΑΕΠ (6,9 δισ ευρώ) έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγο στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο συγκεκριμένος υπολογισμός του πλεονάσματος ακολουθεί την μεθοδολογία της Eurostat (ESA 2010) που δεν είναι απόλυτα σύμφωνη με τον υπολογισμό του μνημονίου, αφού στο υπολογισμό με βάση το πρόγραμμα υπολογίζονται διαφορετικά τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, η κεφαλαιακή ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα εισοδήματα από τα κέρδη από τα ομόλογα που παρακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Το 2016 η κεντρική κυβέρνηση είχε όφελος 70 εκ. ευρώ από τη διαδικασία υποστήριξης του τραπεζικού κλάδου, ενώ το 2015 είχε πληρώσει 4,842 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Στα στοιχεία σε σχέση με τον Οκτώβριο η ΕΛΣΤΑΤ έχει συμπεριλάβει για το 2015 μια συνολική αναθεώρηση προς τα κάτω του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφού ένα μέρος των χρημάτων ( περίπου 2 δισ ευρώ) που είχαν δοθεί στην Εθνική μετατράπηκε σε μετοχές με την εξάσκηση εκ μέρους του δημοσίου δικαιωμάτων Co Cos.

 Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2016, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στο 1,3 δισ. ευρώ (0,7% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Μεγάλο μέρος του αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέγραψαν στο τέλος του 2016 πλεόνασμα 2,04 δισ ευρώ λόγω και της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, αλλά και στο ισοζύγιο των ΟΤΑ που είχαν πλεόνασμα 572 εκ ευρώ.

 Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2016 υπολογίστηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) έναντι χρέους ύψους 311, 668 δισ ευρώ (177,8% του ΑΕΠ) το 2015.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στα 86,185 δισ. ευρώ (από 95,2 δισ. το 2015), ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 87,473 δισ. ευρώ (84,8 δισ. το 2015).

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

 Κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, τόνισε την κατακόρυφη άνοδο της αξιοπιστίας των στοιχείων που παρέχει η ανεξάρτητη αρχή, σημειώνοντας ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν πάρει συνολικά 14 φορές την επικύρωση της Eurostat (σ.σ. χωρίς τον οποιονδήποτε «αστερίσκο»), “κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη στατιστική αρχή της χώρας μας”.

 Επίσης οι επαφές των στελεχών της Eurostat με τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ περιορίζονται μόνο σε διαδικασίες διαλόγου και όχι σε μεθοδολογικές συναντήσεις, που υποκρύπτουν λάθη στο τρόπο συλλογής των στοιχείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΛΣΤΑΤ
SHARE:

24Media Network