Ανοίγει ο δρόμος επιστροφής των 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα

Ανοίγει ο δρόμος επιστροφής των 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Πρόκειται για χρήματα τα οποία αφορούν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Τι είπε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος.

Στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο θα κριθεί η εκταμίευση προς την Ελλάδα της πρώτη δόσης ύψους 650 εκ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Αυτό τόνισε πριν λίγη ώρα υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος αναφερόμενος στην Ελλάδα χωρίς όμως να κρύβει και την δυσφορία που υπάρχει – αν και δεν εκδηλώνεται -από τις Βρυξέλλες για την καθυστέρηση πολλών από τις δεσμεύσεις της Αθήνας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης . “Οι ελληνικές αρχές υπολείπονται σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των προαπαιτούμενων και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογή τους” τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν χρονικό περιθώριο να ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , η Ελλάδα ως θέμα θα υπάρχει στο Eurogroup του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί και θα αναλυθεί σε βάθος η έκθεση της Επιτροπής για την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Από το το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα κριθεί αν εγκριθεί η πρώτη δόση από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν οι Κεντρικές τράπεζες μαζί με το όφελος από την μη αύξηση των επιτοκίων ομολόγων ύψους 11 δισ. του EFSF που είχε λάβει η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά ομολόγων.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την Δευτέρα 11 του μήνα δεν θα συζητηθεί καθόλου το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα αλλά μόνο οι αξιολογήσεις που έγιναν για την Προτογαλία και την Ιρλανδία.

Η συνεδρίαση του Εurogroup θα χωριστεί σε δύο μέρη, το τακτικό των 19 Κρατών Μελών και τη συνεδρίαση περιεκτικής σύνθεσης σε επίπεδο 27, για την προετοιμασία των στοιχείων που άπτονται της εμβάθυνσης της ευρωζώνης με ορίζοντα τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής ενός νέου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα ακολουθήσει συζήτηση προβληματισμού και κατευθύνσεων για τις δαπάνες των προϋπολογισμών και την υποστήριξή τους από το επόμενο Πολυετές δημοσιονομικό Πρόγραμμα (MFF).

Το δεύτερο μέρος θα εξελιχθεί στην συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, όπου οι Υπουργοί θα συζητήσουν την αναθεώρηση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής χρηματοπιστωτικής εποπτείας Θα επιδιώξουν την επίτευξη γενικής προσέγγισης για όλα τα στοιχεία της μεταρρύθμισης που πρότεινε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα