Στο γιατρό με πιστωτική κάρτα. Νέα μέτρα προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης

A customer uses a credit card to pay at a Saturn store, owned by Metro AG, in Munich, Germany, on Monday, Aug. 17, 2010. Retail sales in Germany, Europe's largest economy, fell in June after surging the most in more than two years the previous month. Photographer: Guido Krzikowski/Bloomberg
A customer uses a credit card to pay at a Saturn store, owned by Metro AG, in Munich, Germany, on Monday, Aug. 17, 2010. Retail sales in Germany, Europe's largest economy, fell in June after surging the most in more than two years the previous month. Photographer: Guido Krzikowski/Bloomberg BLOOMBERG

Αλλάζουν τα πάντα με τις φοροελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές. Τι θα ισχύσει με το καθεστώς των αποδείξεων. Όλα όσα προανήγγειλε, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

"Σίγουρα δεν θα έχουμε φορολογική επιβάρυνση μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και περιουσιών, διότι δεν είναι αυτή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, δεν είναι αυτό το οποίο συμφωνήσαμε στη συμφωνία, στο νόμο 4336", ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα και τις φοροαπαλλαγές.

Ερωτηθείς αν τα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 θα φορολογηθούν περισσότερο απ΄ό,τι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: "Ένα εισόδημα 12.000 που πιθανά να ζούνε τέσσερα άτομα, δηλ. άνεργη σύζυγος και δύο παιδιά, δεν είναι ένα μεγάλο εισόδημα. Άρα να είμαστε ρεαλιστές. Δεν πρόκειται να έχουμε κάτι τέτοιο".

Επισήμανε ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα είναι "λογικές" και "στόχος τους είναι να μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα".

Υπογραμμίζοντας, ακόμη, την ανάγκη υψηλής εισπραξιμότητας, τόνισε ότι "δεν έχει νόημα να προσθέτουμε φόρους, φόρους, πρέπει να προσθέτουμε έσοδα στο δημόσιο".

Σε ό,τι αφορά τις υπό εξέταση αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι στόχος είναι "να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά".

"Έχουμε εξωφρενικές περιπτώσεις, αμάξια μεγάλης αξίας λόγω των ρυθμίσεων για τα θέματα των ρύπων να έχουν πολύ μικρά τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας και είναι ασήμαντης αξίας", σημείωσε.

Για το θέμα του περιουσιολογίου είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά αντίθετα πρέπει "να ανησυχούν πάρα πολύ αυτοί που είχαν κάτι να κρύψουν και το κρύβαν τόσα χρόνια".

Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

Σαρωτικές αναμένεται να είναι την ίδια στιγμή και οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των αποδείξεων. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης το θέμα των αποδείξεων αλλάζει. Ήδη μελετώνται αλλαγές που ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα φέρουν τα πάνω, κάτω καθώς ουσιαστικά θα αναγνωρίζονται μονάχα έξοδα που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος θα πρέπει να επεκταθεί παντού, ακόμη και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Παράλληλα όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες. Όπως ανέφερε ο υπουργός ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της προμήθειας των τραπεζών που φτάνει και 2%. Ο υπουργός ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί παραπέμποντας στο μέλλον για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network