Στο “μικροσκόπιο” οι ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο – Για ποιους οφειλέτες εξετάζεται η “επαναφορά”

Στο “μικροσκόπιο” οι ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο – Για ποιους οφειλέτες εξετάζεται η “επαναφορά”
Χρήματα iStockphoto

Μια νέα ευκαιρία για οφειλέτες που έχασαν παλιές ρυθμίσεις χρέων προς την εφορία, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, ένεκα της πληθωριστικής κι όχι μόνο κρίσης, εξετάζεται από το Υπ. Οικονομικών.

Ως μέτρο στήριξης ευάλωτων ομάδων αλλά και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση ακρίβειας, ενέργειας κτλ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις ΔΟΥ.

Προφανής στόχος του οικονομικού επιτελείου μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο. Οι αποφάσεις βέβαια αναμένονται στα τέλη του μήνα μετά και τον καθορισμό του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Η αξιολόγηση

Να σημειωθεί όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να έχει ανακοινώσει ως το Μάρτιο θα μπουν στο “μικροσκόπιο” της δεύτερης μετα-προγραμματικής παρακολούθησης από τα κλιμάκια και τους τρεις επικεφαλής των θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM), που θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 27-28 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη, ανεξάρτητα αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές ή όχι. Βάσει άλλωστε του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το όλο χρονοδιάγραμμα παραμένει σταθερό ώστε να συνταχθεί και η έκθεση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα κράτη μέλη, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη σταλεί προς κάθε κατεύθυνση στην ΕΕ από τα όργανα ότι επανέρχεται η δημοσιονομική ισορροπία στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Για την Ελλάδα, ο στόχος για φέτος είναι για πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% του ΑΕΠ ή 1,668 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση κι έτσι αναπόφευκτα τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση εξρετάζονται πολλαπλώς. Γι αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενημέρωση στην Κομισιόν το επόμενο διάστημα για τον ακριβή λογαριασμό των μέτρων που θα ανακοινωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι ρυθμίσεις

Στο γενικό φόντο αυτό, οι θεσμοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, όλα τα μέτρα παροχών, εκτός εάν είναι στο πνεύμα των στοχευμένων δράσεων και βέβαια “απεχθάνονται” εν γένει τις ρυθμίσεις, που όπως έχουν αναφέρει, κλονίζουν την “κουλτούρα πληρωμών”.

Γιαυτό, άλλωστε, δε φαίνεται να εξετάζεται μια νέα ρύθμιση οφειλών, αλλά μόνο, όπως αναφέρθηκε, το άνοιγμα παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων αλλά και των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν, λόγω των συνθηκών ακρίβειας και κρίσης, να φανούν συνεπείς και να επανέλθουν στο δρόμο των πληρωμών.

Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 2.045.763 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει μέτρα είσπραξης εις βάρος τους καθώς δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς την εφορία την ώρα που τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ. Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 113 δισεκ. ευρώ.

Τι εξετάζεται

Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις:

1. Ρύθμιση 100-120 Δόσεων

Η ρύθμιση, που έχει αναβιώσει μέχρι σήμερα τέσσερις φορές κι έχει συμπεριλάβει περίπου 600 χιλιάδες φορολογούμενους, θα αφορά όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις αυτές και θα προβλέπει τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν και τις προηγούμενες φορές με βασικό σημείο ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:

– δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

– δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

– δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:

– δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.

– δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

– δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

– υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

2. Ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας-ενεργειακής κρίσης

Στο τραπέζι, επίσης, είναι το άνοιγμα της ρύθμισης με τις 36 έως 72 δόσεις, που αφορούσε όσους φορολογούμενους είχαν αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσεως και χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών. Κατόπιν καθίσταται υποχρεωτική η άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Τα στατιστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για 24 – 48 δόσεις).

Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου η 1,932 δισ. ευρώ προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 – 50.000 ευρώ ενώ το 26,2% προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα