Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η πρόταση για επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η πρόταση για επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου
Images from Athens Stock Exchange, Athens,on Feb. 17, 2015 / , , 17 2015. Nikos Libertas / SOOC

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένει η ΤτΕ και οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές στην πρόταση που της υπέβαλαν χθες σχετικά με την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύσκεψη φορέων της Κεφαλαιαγοράς

Οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές και η Τράπεζα της Ελλάδας ζητούν να ανοίξει το χρηματιστήριο χωρίς περιορισμούς, με ελεύθερες κινήσεις τόσο των ξένων όσων και των Ελλήνων επενδυτών, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

Στην πρόταση της ΤτΕ και των φορέων της Κεφαλαιαγοράς, εκτός από την ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για ξένους και Έλληνες επενδυτές, περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων Ελλήνων επενδυτών στο εξωτερικό, η απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών από Έλληνες επενδυτές σε ξένες αγορές, καθώς και η απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου γίνει χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, οδηγήσει στην εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις.

Σε αυτή την ανησυχία, οι φορείς της κεφαλαιαγοράς απαντούν ότι πιθανή απελευθέρωση των διαθεσίμων των Ελλήνων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, δεν θα έχει τόσο μεγάλες συνέπειες για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Επισημαίνουν δε, ότι η μέση αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τους Έλληνες επενδυτές. Και αυτά με βάση την εικόνα της αγοράς πριν κλείσει.

Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων, μέσα σε ένα μήνα, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύσκεψη των φορέων της Κεφαλαιαγοράς

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλος, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Κ. Σπ. Κυρίτσης , καθώς και εκπρόσωποι των τραπεζών, εξετάζουν σήμερα διάφορα τεχνικά θέματα με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, όταν αυτή επαναλειτουργήσει.

Στο τραπέζι βρίσκονται θέματα όπως τι θα γίνει με την επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών (υπάρχει πρόταση για αναστολή διαπραγμάτευσής τους), εξετάζονται προτάσεις για επιβολή περιορισμών στα όρια διακύμανσης, το ωράριο των συναλλαγών και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα