Στόχος τα 7,9 δις ευρώ φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος τα 7,9 δις ευρώ φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Eurokinissi

Σχέδιο για εκταμιεύσεις που φτάνουν φέτος τα 7,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει η κυβέρνηση με βάση όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Delphi Forum.

Διπλάσια κονδύλια από τα προγραμματισμένα διεκδικεί η Ελλάδα φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση όσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Delphi Forum.

Πιο συγκεκριμένα όπως είπε θα εισπραχθούν 7,8 με 7,9 δις ευρω, περισσότερα δηλαδή από την προκαταβολή των 4 δις ευρω . Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει 7,8 δισ. ευρώ περίπου, μέσα στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, ως εξής:

• άμεσα, τον Ιούλιο ή Αύγουστο θα λάβει την προκαταβολή 13% του προγράμματος, όπως ισχύει και για κάθε χώρα «οριζόντια». Δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια συνολικά, εκ των οποίων 2,3 δισεκατομμύρια ως άμεσες επιδοτήσεις και 1,6 δισ. ευρώ ως δάνεια.

• αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο ή έως τα τέλη του έτους το αργότερο, θα διεκδικήσει να εισπράξει και άλλα 3,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον

Όπως είπε, η χώρα μας είναι η δεύτερη από τις χώρες-μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Έτσι μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η να διεκδικήσει την καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως σημείωσε, το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεγάλη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, πολλές μεταρρυθμίσεις και διπλασιασμό της απορρόφησης κατά τον πρώτο χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιούνται στη βάση δεικτών αποδοτικότητας, τους λεγόμενους KPIs, (Key Performance Indicators) δηλαδή με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα . Εάν, έτσι, δεν επιτυγχάνονται οι συγκεκριμένοι στόχοι θα χάνονται και οι πόροι όπως παραδέχτηκε ο κ. Σκυλακάκης

Το σχέδιο «θα πετύχει μόνο αν προχωρήσουν ταυτόχρονα η απορρόφηση κονδυλίων και οι μεταρρυθμίσεις, είμαστε μία ομάδα που ταυτόχρονα πρέπει να προπονούμαστε και να παίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης τόνισε πως αρχικά το «πλάνο δεν περιλάμβανε τόσα πολλά χρήματα, ξεκινήσαμε με 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 13 δισ. δάνεια». Σημείωσε πως για την απορρόφηση των κονδυλίων και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα «δεν έχουμε βάλει ούτε ένα στόχο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2025, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις καθυστερήσεις που τυχόν θα υπάρξουν».

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακακης στο Οικονομικό Φορουμ των Δελφών η απορρόφηση των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου δεν θα ολοκληρωθεί στις 31.08.2026 -όπως προβλέπει τυπικά ο κανονισμός- άλλα αρκετα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Ελλάδας προβλέπει την ολοκλήρωση των δαπανών στις 31.12.2025. «Αντί δηλαδη να ισχύσει το Ν συν 3, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε οτι “ο κανόνας του Ν+3 που ισχύει στα διάφορα πλαίσια στήριξης της χώρας (ΕΣΠΑ), σημαίνει απορρόφηση των πόρων μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της εφαρμογής της προγραμματικής περιόδου.

Να σημειωθεί όρι στη συζήτηση μετείχαν και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδος και ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδος,

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως με το Ταμείο Ανάκαμψης επιταχύνεται η ψηφιακή μετάβαση, πραγματοποιούνται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ, έθεσε ως στόχο μία πιο ισχυρή Ελλάδα μετά το τέλος του. «Το 2026 θα πρέπει να έχουμε περίσσευμα ενέργειας, καλύτερα πανεπιστήμια, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίες, γρηγορότερη δικαιοσύνη, καλύτερες δεξιότητες».

Συμπλήρωσε πως γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια και πρότεινε περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και περισσότερες συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε «κατάκτηση» την αλλαγή του επενδυτικού μοντέλου στην Ελλάδα. Τόνισε πως υπάρχει πολιτική βούληση να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις ενώ, συμπλήρωσε πως «το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, αναμένεται ανάπτυξη 4-6%».

Μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν κάλεσε τους φορείς να μην δημιουργούν υπερβολικές προσδοκίες και αναφέρθηκε σε στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να καλύψει το Ταμείο τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.

Αυτοί, όπως είπε είναι «να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα, αποτελεσματική διοίκηση, διαφάνεια, σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να μπει τέλος στο λαϊκισμό και τέλος, τα καλά του Ταμείου να φτάσουν στην κοινωνία».

Ο κ. Καζάς ανέφερε κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει να προσεχθούν όπως, η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων, η αποτελεσματική συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ο τρόπος διακυβέρνησης και ένας ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

«Το project δίνει τεράστιες δυνατότητες» είπε, ενώ κλείνοντας, ανέφερε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις στην Υγεία που ήταν πρωταγωνίστρια τους τελευταίους μήνες και κράτησε όρθια τη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα