Στουρνάρας: Και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδύνευσε στην κρίση της Κύπρου

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

"Τις ημέρες που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά", είπε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, που κατατέθηκε σε υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στς κρίσιμες ημέρες όταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση για την Κύπρο.

"Με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα", είπε.

"Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες. Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος", πρόσθεσε.

"Αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο", συνέχισε, σημειώνοντας πως ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, αλλά η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, σημείωσε, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της "εισφοράς" υποκαταστημάτων".

SHARE:

24Media Network