Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για συμφωνία στο Eurogroup

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για συμφωνία στο Eurogroup

Εφικτή και αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι η χώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης

Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής.

«Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. «Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα». «Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πιθανό» και «εφικτό».

Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει.  

Αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, επεσήμανε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες αυτών που ήταν προσδοκώμενες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα