Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο από τυχόν καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο από τυχόν καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Τι θα σημάνει για την οικονομία η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης των 3 δισ. Ποιες υποχρεώσεις του δημοσίου δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν. Διαβεβαιώσεις πως το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις, από την πλευρά των δανειστών, πως δεν αποκλείεται να μετατεθεί χρονικά η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της χώρας, λόγω των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, αλλά και του χρόνου που θα απαιτηθεί στη συνέχεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα χρονοδιαγράμματα του νέου προγράμματος είναι τόσο ασφυκτικά, που έστω και μια μέρα καθυστέρησης αναμένεται να κοστίσει ακριβά στην πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Η πρώτη άμεση επίπτωση της χρονικής μετάθεσης της αξιολόγησης του προγράμματος για τον Νοέμβριο, έναντι των αρχικών σχεδιασμών για διεξαγωγή της τον Οκτώβριο, θα είναι η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Δεδομένης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, υπό το ασφυκτικό βάρος των capital controls και στη σκιά της επιστροφής της στην ύφεση, τυχόν καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης δεν θα είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, αλλά ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τα κρατικά ταμεία.

Εάν η δόση δεν καταβληθεί εγκαίρως στην Ελλάδα, τότε είναι βέβαιη η αδυναμία του δημοσίου να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες, ύψους 1 δισ. ευρώ, μέχρι τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, όχι μόνο τα εν λόγω χρέη δεν θα εξοφληθούν, αλλά είναι αναμενόμενο να δημιουργηθούν νέες, αντίστοιχες οφειλές.

Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης θα πάει πίσω και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο διάλογος για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προειδοποιήσεων και αρνητικών σεναρίων, είναι η διαβεβαίωση από πλευράς κορυφαίων παραγόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης πως η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει και τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,537 δισ. ευρώ, για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ για τον Σεπτέμβριο έχουν ως εξής:

– Πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στις 4/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 14/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 563 εκατ. ευρώ στις 16/9

– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 21/9

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα