Συνεχίζεται η οικονομική ασφυξία. Το EWG δεν πήρε απόφαση για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/Ε.Ε.)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) EUROKINISSI

Παρά τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς το EuroWorkingGroup, δεν πήρε απόφαση για το 1,2 δισ. που περιμέναμε. Χρειαζόταν ομοφωνία που δεν επετεύχθη. Πολύ κρίσιμο το επόμενο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε χωρίς θετικό αποτέλεσμα λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, η  τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για το ελληνικό ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕΤΧΣ και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Εξάλλου, πηγές Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

Ευελπιστούμε ότι επί αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική πλευρά περίμενε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται και το επόμενο Eurogroup, όταν θα παρουσιαστούν οι κοστολογημένες προτάσεις της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Το 1,2 δισ. ευρώ καταβλήθηκε στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Καταβλήθηκαν εκ παραδρομής, καθώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ρευστό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τηλεδιάσκεψη του  Euroworking Group διεξήχθη σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το ελληνικό αίτημα για επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στο Euro Working Group

SHARE: