Τα χαράτσια της ΔΕΗ "συμπίεσαν" το έλλειμμα

Τα χαράτσια της ΔΕΗ "συμπίεσαν" το έλλειμμα

Αυξημένα έσοδα από τα χαράτσια της ΔΕΗ. Στα 1,5 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ περίπου αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την Ε.Ε.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.

Τα έσοδα από το χαράτσι στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για εφέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%.

Το ψαλίδι θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσια φορέων και οργανισμών.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς "εξαφάνισαν" το ελληνικό χρέος λίγο πριν μπούμε στο ευρώ

SHARE:

24Media Network