Λεφτά υπάρχουν... για ένα μήνα

Λεφτά υπάρχουν... για ένα μήνα

Μονόδρομος η εκταμίευση της πέμπτης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία θα μπορέσουν να καλύψουν μόνο τις ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις για ένα μήνα

Ενώ οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι ραγδαίες, με τις παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να πέφτουν βροχή, η Ελλάδα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Ο ευρωπαϊκός μονόδρομος για τη χώρα οφείλεται στο γεγονός πως τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν μόνο την πληρωμή μισθών και συντάξεων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής αρκούν για ένα μήνα.

Σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν τα ταμειακά διαθέσιμα στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος".

Από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας την Τρίτη αντλούνται δύο ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απομένει να δούμε το ποσό της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη.

Σίγουρα το ναι του εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν για εκταμίευση της δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του Ιουλίου ανακούφισε το οικονομικό επιτελείο.

Να σημειωθεί πως μέσα στον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων και παράλληλα θα ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων, ενώ τον Αύγουστο θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 6,82 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει "πλαφόν" στο ποσόν των εντόκων που θα μπορούν να αγοράζουν οι εγχώριες τράπεζες.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απεύχονται οποιαδήποτε πολιτική "εμπλοκή" που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση, καθώς από εδώ και στο εξής οι μόνες πηγές χρηματοδότησης είναι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

SHARE:

24Media Network