Τα ορόσημα για την ανανέωση των λεωφορείων στην Αθήνα

Διαβάζεται σε 5'
Τα ορόσημα για την ανανέωση των λεωφορείων στην Αθήνα
SOOC

Συνολικά 1.300 νέα λεωφορεία και άλλα 300 μέσω leasing θα αντικαταστήσουν τα σημερινά οχήματα. Έρχονται και λεωφορεία υδρογόνου.

Μέσα στον Ιούνιο εκτιμά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πως ξεκινά η διαβούλευση για την αγορά για 700 ηλεκτρικά λεωφορεία και τρόλει.  Το μεγαλύτερο μέρος θα οδηγηθεί στον στόλο της Αθήνας και ένα μέρος από τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα πάει στον στόλο της Θεσσαλονίκης. Σε ομιλία του  το 3ο JIVE Roadshow στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς έδωσε και πληροφορίες για την προμήθεια για έως 100 λεωφορεία υδρογόνου καθώς είπε πως «Έχουμε πλάνο για 50-100 λεωφορεία υδρογόνου με δεύτερο διαγωνισμό, ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τα οικονομοτεχνικά στοιχεία, τα οποία εξετάζονται, για να προχωρήσουμε». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως κίνηση  extreme makeover για την πλήρη ανανέωση των στόλων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο νέος διαγωνισμός συμπληρώνει την προσπάθεια της εκ βάθρων ανανέωσης του στόλου λεωφορείων σε στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνολικά 1.300 νέα λεωφορεία και άλλα 300 μέσω leasing θα αντικαταστήσουν τα σημερινά οχήματα. Από αυτά 875 θα είναι ηλεκτρικά, 300 φυσικού αερίου, 175 τρόλεϊ, 200 ντίζελ και το μεγάλο νέο είναι πως προβλέπονται και 50 υδρογόνου.

Η Planet είναι σύμβουλος και στον τρέχοντα διαγωνισμό υποβοηθώντας το υπουργείο στην εκτέλεση των επιμέρους συμβάσεων των 550 λεωφορείων εκ των οποίων 250 ηλεκτρικά και 300 φυσικού αερίου. Η Planet θα αναλάβει σε συνεργασία με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ τον σχεδιασμό του δεύτερου διαγωνισμού που περιλαμβάνει 750 λεωφορεία με το μείγμα να είναι διαφορετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com σε αυτόν τον δεύτερο διαγωνισμό θα περιλαμβάνονται 525 ηλεκτρικά λεωφορεία και 175 τρόλεϊ. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία  θα χωρίζονται σε 350 αργής φόρτισης και 175 γρήγορης φόρτισης.

Έρχονται και λεωφορεία υδρογόνου

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του νέου διαγωνισμού είναι πως -εκτός απροόπτου- θα βγεί και ένας ακόμα διαγωνισμός, πιθανότατα το Φθινόπωρο που θα περιλαμβάνει έως και  100 λεωφορεία υδρογόνου, μια τεχνολογία ακόμα πιο νέα σε σχέση με τα ηλεκτρικά που θα κάνει την Αθήνα από τις πρώτες πόλεις στην Ευρώπη που θα προμηθευτούν τέτοια οχήματα. Η ΟΣΥ το προηγούμενο διάστημα είχε άλλωστε προχωρήσει σε δοκιμαστικά δρομολόγια με ένα λεωφορεία-πιλότο υδρογόνου.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού εκτιμάται σε περίπου 400-450 εκατ. ευρώ. Ο νέος διαγωνισμός προβλέπεται να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και η εκκίνηση του εκτιμάται πως θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.  Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση με την Κομισιόν και βγαίνει στον αέρα και η διαβούλευση με τους φορείς.  Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η προμήθεια των 750-800 λεωφορείων μέχρι το 2027, όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου ΥΠΟΜΕ.

Στα καθήκοντα της Planet θα είναι η ωρίμανση των μελετών, πως θα τροποποιηθούν για να είναι συμβατά τα αμαξοστάσια, πως θα γίνει η επαύξηση ισχύος για την φόρτιση περισσότερων ηλεκτρικών λεωφορείων. Παράλληλα θα συμβάλει στην συγγραφή των τευχών δημοπράτησης, στην υποστήριξη του διαγωνισμού και μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας.

Με την ολοκλήρωση της προμήθειας των νέων λεωφορείων και σε συνδυασμό με την προμήθεια λεωφορείων leasing, Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκτιμάται πως θα ανανεώσουν πλήρως τον στόλο τους που σήμερα χαρακτηρίζεται από τους πλέον γηρασμένους σε όλη την Ευρώπη.

Αντίστροφη μέτρηση για τα ηλεκτρικά λεωφορεία & νέα leasing

Τώρα σχετικά με τα ηλεκτρικά λεωφορεία, είμαστε στην τελική ευθεία για να βγουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια φτάνουν στο τέλος τους και βγήκαν οι ΚΥΑ για την μεταβίβαση των λεωφορείων στους δύο οργανισμούς.

Ο στόχος ήταν  μέσα στον Μάιο να τεθούν από ΟΑΣΑ (ΟΣΥ) και ΟΑΣΘ στην κυκλοφορία. Με την έναρξη των δρομολογίων θα σημάνει και την παρουσία νέων λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας 16 χρόνια μετά την τελευταία προμήθεια νέων οχημάτων και την αρχή μιας νέας σελίδας για τις οδικές αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κατάληξη το 2027 για το extreme makeover και την πλήρη αντικατάσταση των στόλων.

Στην ΟΣΥ βγήκε ο διαγωνισμός για την μίσθωση (leasing) 300 νέων λεωφορείων  για διάστημα 10 + 1 έτη. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (201,6 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΟΣΥ ενδιαφέρεται για 100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά λεωφορεία κατηγορίας EURO VI, 100 πετρελαιοκίνητα κανονικά λεωφορεία κατηγορίας EURO VI και 100 απλά ηλεκτρικά λεωφορεία Midi 8.6 ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. Η υποβολή προσφορών είναι για τις 6 Ιουνίου.

Η προμήθεια των νέων λεωφορείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Στο μεσοδιάστημα των τριών μηνών θα πρέπει να παραδοθεί το 30% εξ αυτών, ακόμα 20% στους 4 μήνες και επιπλέον 25% στους 5 μήνες. Η προθεσμία για τις προσφορές είναι στις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα για τη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ένα κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για την μίσθωση (leasing) λεωφορείων diesel (το πιθανότερο μεταχειρισμένα). Ο διαγωνισμός θα είναι για 3+1 έτη (2025-2027 και πιθανώς 2028) με την λογική πως η μίσθωση αυτή θα λειτουργήσει ως γέφυρα για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η προμήθεια των νέων λεωφορείων από τον δεύτερο διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε αυτό το διάστημα θα μπουν στην κυκλοφορία τα λεωφορεία αυτά. Μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος διαγωνισμός, δηλαδή το 2027 (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) βασικό σενάριο είναι  σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι ο ιδιόκτητος στόλος της Θεσσαλονίκης να αποτελείται μόνο από ηλεκτρικά λεωφορεία και να ενταχθεί στο club των πόλεων με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων στις αστικές της συγκοινωνίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα