Τάση μείωσης στα ‘κόκκινα δάνεια’

Τάση μείωσης στα ‘κόκκινα δάνεια’
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

Η Επιτροπή επισήμανε την περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παρουσίασε τα μελλοντικά μέτρα για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση

Κατά 0,6% μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα το δεύτερο τετράμηνο του 2017, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Πρόκειται για πολύ μικρή μεταβολή συγκριτικά με την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Κύπρο, ωστόσο βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.

«Πράγματι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων», παραδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Όμως, η Ελλάδα μόνο τώρα βγαίνει από την μεγάλη κρίση, θυμόσαστε ότι έχει περάσει τη βαθύτερη και μεγαλύτερη κρίση στην ΕΕ και αυτό αποτυπώνεται φυσικά και στα κόκκινα δάνεια. Τώρα, η ελληνική οικονομία αποκαθίσταται και περιμένουμε να το δούμε τα αποτελέσματα και στο θέμα των κόκκινων δανείων», είπε.

Γενικά, η πρώτη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη είναι θετική. Η Επιτροπή επισήμανε την περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παρουσίασε τα μελλοντικά μέτρα για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων.

Η πρώτη έκθεση προόδου υπογραμμίζει τις πρόσφατες εξελίξεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τόσο στην ΕΕ συνολικά όσο και σε κάθε κράτος μέλος. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι η θετική τάση μείωσης των ποσοστών των ΜΕΔ και αύξησης των δεικτών κάλυψης σταθεροποιήθηκε και συνεχίστηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Τα ποσοστά των ΜΕΔ σημειώνουν πτώση σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, παρόλο που η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από μια χώρα σε άλλη. Το συνολικό ποσοστό των ΜΕΔ στην ΕΕ μειώθηκε σε 4,6% (δεύτερο τρίμηνο 2017), δηλαδή κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, και κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου.

«Η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ουσιαστική σημασία για τον μετριασμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Οι συντονισμένες προσπάθειες των τραπεζών, των εποπτικών αρχών, των κρατών μελών και της Επιτροπής έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, οφείλουμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του επιπέδου των ΜΕΔ. Στόχος μας είναι οι τράπεζες σε όλες τις χώρες της ΕΕ να ανακτήσουν το πλήρες δυναμικό τους για να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτρέποντας παράλληλα τη συσσώρευση νέων επισφαλών δανείων.», σχολίασε για την έκθεση ο Β. Ντομπρόφσκις.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς και για τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ. Για την ενίσχυση και τη θωράκιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ και να αποτραπεί η πιθανή μελλοντική συσσώρευσή τους. Για να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από έναν ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, ανθεκτικό απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις. Παρόλο που οι μεμονωμένες τράπεζες και κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το πρόβλημα αυτό έχει σαφή ευρωπαϊκή διάσταση λόγω των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεών του στην οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της.

Την άνοιξη, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων ΜΕΔ και την αποτροπή της μελλοντικής συσσώρευσης ΜΕΔ. Η δέσμη αυτή θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: εποπτικά μέτρα, μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών, ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία και προώθηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Οι δράσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό, που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2016, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αναδιαρθρώνονται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγουν την πτώχευση και, κατ΄επέκταση, θα συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών αφερεγγυότητας στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα