Τετ α τετ Τσακαλώτου-Σόιμπλε

Τετ α τετ Τσακαλώτου-Σόιμπλε
© 2015

Κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες πριν το Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και θα παρουσιάσει την πρόταση της Ελλάδας. Με ποιες θέσεις κατεβαίνει στη μάχη η ελληνική πλευρά

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup, με την Ελλάδα να προσδοκά θετική δήλωση, που θα ανοίγει το δρόμο για οριστική λύση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του EG, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Τ. Βίζερ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), θα γίνει η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία είναι και η πιο κρίσιμη. Στις 16:00, ξεκινά επισήμως το Eurogoup.

Το πρώτο «άτυπο» Eurogroup , θα γίνει μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ , το οποίο θα εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πόουλ Τόμσεν . Οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν μια βάση συνεννόησης , σε τρία θέματα ώστε το ταμείο να ενταχθεί στο πρόγραμμα

Το πρώτο, τη λύση για το χρέος. Αν δηλαδή οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να δώσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε το Ταμείο να γνωμοδοτήσει θετικά για την βιωσιμότητα του.

Το δεύτερο, ποιες θα είναι οι τελικές απαιτήσεις προς την Ελλάδα ,σε ότι αφορά στις επιπλέον εγγυήσεις, που θα πρέπει να παρέχει για την διασφάλιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ .

Ένα τρίτο θέμα είναι καθαρά «εσωτερικό» και αφορά αποκλειστικά στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την περίοδο για την οποία θα κληθεί η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, η Γερμανία ζητούσε να μην αλλάξει ο στόχος για 10 χρόνια, η Γαλλία ζήτησε το μεσοπρόθεσμο να μεταφραστεί σε τρία χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί μοιράστηκαν ανάμεσα στα τρία τα πέντε και τα επτά χρόνια. Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασιστεί τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμός στόχος .

Η επίσημη συνεδρίαση

Το επιθυμητό, είναι στην επίσημη συνεδρίαση οι δανειστές να εμφανιστούν με μια κοινή πρόταση, ώστε και Ελλάδα να μπορεί να υπάρχει μια βάση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να υπάρξει συνολική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος μέχρι και το επόμενο Eurogroup.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εμφανιστεί με την πρόταση, που έχει προετοιμάσει εδώ και μέρες. Την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για ένα ή δύο χρόνια και ως προληπτικά μέτρα, την μείωση του αφορολόγητου.

Μάλιστα, θα θέσει ως προληπτικό μέτρο την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% για το 2018, ώστε να κλείσει και το κενό των 700 εκ ευρώ που σύμφωνα με τους δανειστές, υπάρχει για τον επόμενο χρόνο και κρατά ανοιχτό το δημοσιονομικό. Από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι ούτε και αυτό το μέτρο δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αφού το υποτιθέμενο «κενό», θα κλείσει από την ανασκόπηση δαπανών (spending review), που θα ολοκληρώσει το ΓΛΚ μέχρι και τον Ιούνιο.

Τόσο ο Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης οι οποίοι βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες προσπαθούν να διαγνώσουν τις διαθέσεις των δανειστών και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και για τις απαιτήσεις σχετικά με τις πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ανάστροφος κόφτης

Από την πλευρά των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να σιγουρέψουν την συμμετοχή του ΔΝΤ "ξαναζεσταίνεται" το σενάριο του ανάστροφου κόφτη . Δηλαδή της ψήφισης εκ των προτέρων των μέτρων με ρήτρα ανάκλησης τους αν οι στόχοι επιτευχθούν.

Η ίδια πρόταση είχε πέσει και τον περασμένο Απρίλιο όταν η Αθήνα υποχρεώθηκε τελικά να δεχθεί το προληπτικό κόφτη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Από τότε η Ελληνική πλευρά είχε εξηγήσει ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την ψήφιση μέτρων που θα εφαρμοστούν μελλοντικά.

Ωστόσο στην τωρινή τους πρόταση οι Ευρωπαίοι υπουργού προσφέρουν ως αντάλλαγμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε το ΔΝΤ να γνωμοδοτήσει θετικά για την βιωσιμότητα του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί τον Μάρτιο στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network