Θετικά μηνύματα από την επαναγορά ομολόγων

Θετικά μηνύματα από την επαναγορά ομολόγων

Πως εξελίσσεται η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου φέρεται να είναι η συμμετοχή στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων,  σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών έκλεισε στις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, δεν αναμένεται σήμερα επίσημη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, αλλά αύριο όπου θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες και είναι πολύ πιθανό να επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος για την επαναγορά χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ.

Επίσημη πληροφόρηση δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα, παρ΄ όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, συνεπώς ενδεχομένως να υπάρξει και κάποια τοποθέτηση από αρμόδια στελέχη. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και η έκβαση της διαδικασίας είναι επιτυχής, τότε ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, καθώς έχει παρουσιαστεί ως προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ.

Αναφορικά με την συμμετοχή των τραπεζών, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τους ελληνικούς πιστωτικούς ομίλους να προσφέρουν τα ομόλογά τους σε απόλυτο βαθμό, ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής τους ενδέχεται να κινείται χαμηλότερα του το 85% – 90%. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί έως τις επίσημες ανακοινώσεις αφού πρόκειται για μία διαδικασία που στην ουσία δεν έχει ολοκληρωθεί. Η λήξη της προθεσμίας συμμετοχής σημαίνει ότι κλείνει το παράθυρο προσφοράς, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη η τελική επιλογή των ομολόγων που θα επαναγοραστούν.

Ο τύπος της δημοπρασίας που επιλέχθηκε δημιούργησε συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει την ευχέρεια να αποφασίσει σε ποιες τιμές θα ικανοποιήσει τις προσφορές. Σημειώνεται ότι αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού είναι η Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, το Dow Jones Newswires επικαλούμενο υψηλόβαθμο τραπεζικό αξιωματούχο είχε αναφέρει  πως οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να ανταλλάξουν το 100% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επιτυχία του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που συνολικά έχουν 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αναμένεται να συμμετάσχουν πλήρως στο deal.

Επίσης, το πρακτορείο ανέφερε πως είναι απίθανο να υπάρξει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επαναγορά χρέους σήμερα.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επαναγορά, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Eurobank, Alpha Bank και Attica, αναφέρουν ότι αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Το ακριβές ποσό των ομολόγων με το οποίο θα συνεισφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στο σχέδιο, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν τα ξένα funds και οι ξένες τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού τύπου, επισημαίνει το Dow Jones Newswires.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα