ΕΕ: Θετική στην αλλαγή χρήσης των κερδών από ομόλογα αλλά με άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΕΕ: Θετική στην αλλαγή χρήσης των κερδών από ομόλογα αλλά με άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να πάρει η Ελλάδα την αλλαγή χρήσης για τα κέρδη των ομολόγων. Από μηδενική βάση τον Απρίλιο οι νέες μειώσεις φόρων.

Μια ακόμη αξιολόγηση (η 6η) με μια σειρά από προαπαιτούμενα με πρώτη την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θα κρίνει την αλλαγή χρήσης για τα κέρδη των ομολόγων.

Τόσο στην έκθεση για την 5η αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και ο αντιπρόεδρος της Commission κ Βάλντις Ντρομπρόβσκις εμφανίζονταν θετικοί στο αίτημα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα ομόλογα για επενδύσεις.

Πριν όμως ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει ένα πακέτο «προαπαιτούμενων»

– Το πιο σοβαρό είναι η εναρμόνιση του ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου με τα δεδομένα της ΕΕ δηλαδή την πλήρη άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία και την ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας αφού πρώτα η επιχείρηση ή το νοικοκυριό ρευστοποιήσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αιτήσεις που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου στο ισχύον πλαίσιο προστασία τη πρώτης κατοικίας οι 86.000 εκκρεμούσες αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Επίσης θα πρέπει αν επανεκκινήσει τη διαδικασία των πλειστηριασμών που έχει σχεδόν παγώσει από τις αρχές του 2019 .

– Δεύτερο προαπαιτούμενο στην πορεία του να ελέγξει πλήρως α τραπεζικά διαθέσιμα όλων των δημοσίων οργανισμών θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να κάνει μια έκθεση μέχρι και τα τέλη Απριλίου στην οποία θα περιγράφει την πορεία της μεταφοράς των ρευστών διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ ο οποίος ελέγχεται από το ΓΛΚ . Ο στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2020.

– Την ολοκλήρωση του rebate και του clawback από διαγωνιστικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρίες

– Τη συμπλήρωση του προσωπικού και του νομικού πλαισίου της ΑΑΔΕ .

– Τη συνέχιση της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με έμφαση στο μηδενισμό των οφειλών για καθυστερούμενες συντάξεις -Η προώθηση ενεργών δράσεων εργασίας σε όλη τη χώρα μαζί με την χορήγηση επιδόματος για την ελεύθερη έλευση των οικονομικά ευάλωτων με τα δημόσια μέσα μεταφοράς .

-Τη συνέχιση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας .

-Την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης -Την συνέχιση της διευκόλυνσης της αδειοδότησης επιχειρήσεων

– Τη σύνταξης μια ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής για ηλεκτρονική ενέργεια και φυσικό αέριο

– Τη συνέχισης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας τονίζεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που της έχει μεταβιβαστεί.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών της ΔΕΠΑ της Εγνατίας και των 10 περιφερειακών λιμανιών. Στο φορολογικό στοίχημα θα αποτελέσει η διεύρυνση τους συστήματος των αντικειμενικών αξιών στο 98% της επικράτειας από 85% που είναι σήμερα .

– Την κάλυψη από το κτηματολόγια του 45% της χώρας

– Την ολοκλήρωση της υποδομής για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας.

Φοροελαφρύνσεις από μηδενική βάση

Στο μεταξύ παρότι όλοι διαβεβαιώνουν εντός Ελλάδας ότι οι πρόσθετες ελαφρύνσεις είναι σίγουρες η έκθεση για την 5η αξιολόγηση δείχνει ότι όλα θα κριθούν από μηδενική βάση τον Απρίλιο ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα βεβαιωθεί ότι μπορεί να υπάρξει για το 2020.

Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι μέσα στην άνοιξη θα εξεταστεί αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος. Παράλληλα τονίζει και την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη διαδοχική μείωση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη διεύρυνση της βάσης του φόρου με την επέκταση του συστήματος για τον επίσημο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών στο 98% της επικράτειας γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση των εσόδων του φόρου κατά 140 εκ ευρώ.

Παράλληλα θα εξεταστεί αν θα προχωρήσει και η δεύτερη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% ή αν θα αντικατασταθεί το μέτρο με μια ίσης αξίας μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version