Τι αποκάλυψε ο Τσακαλώτος στους ΑΝΕΛ για την επικείμενη συμφωνία

Τι αποκάλυψε ο Τσακαλώτος στους ΑΝΕΛ για την επικείμενη συμφωνία

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους ΑΝΕΛ για την επικείμενη συμφωνία, για την πορεία της και για το τι προβλέπει. Τι θα γίνει με το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τα αντίμετρα. Προς Staff Level Agreement την ερχόμενη Παρασκευή

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν την Πέμπτη το πρωί τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, η συμφωνία αναφέρεται σε μείωση του αφορολόγητου μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ.

Το κομμάτι των εργασιακών φαίνεται πως κινείται στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, δίνεται αγώνας να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές μετά το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, προς το παρόν δεν έχει συμφωνήσει.

Μεγάλη μάχη γίνεται και για τα αντίμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν κλειδώσει:

Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26%.

Επίσης, προσεγγίζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στα 200 εκατομμύρια, με την ελληνική πλευρά να πιέζει για περαιτέρω μείωση.

Ζητούμενο είνα ακόμαι η κοινωνική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Στο προσκήνιο η πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά, χωρίς κοινωνικά κριτήρια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και επιδόματα ακόμα και για πρώτο – δεύτερο παιδί. Επίσης εξετάζεται επίδομα ενοικίου, αλλά και ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων και υποδομών.

Για το ζήτημα των εργασιακών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις για τα εργασιακά που θέτει στο προσκήνιο το ΔΝΤ.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ, ανέφερε πως υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση της υπόθεσης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την παραχώρηση του 40% με το 51% να μένει στο δημόσιο. Θα αφορά λιγνίτες και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες μονάδες και να μπορούν να μετέχουν στον διαγωνισμό ιδιωτικές εταιρείες και κρατικοί φορείς.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οδεύουμε προς Staff Level Agreement την ερχόμενη Παρασκευή. Η προνομοθέτηση των μέτρων αναμένεται μετά το Staf Level Agreement, ίσως και μετά το Πάσχα και θα περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα