Τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα μετά το κούρεμα

Γενική άποψη από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. **
Γενική άποψη από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** EUROKINISSI

Διαβάστε τι προβλέπει η συμφωνία των 130 δισ. ευρώ και ποιες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας από εδώ και στο εξής. Σε ειδικό κλειστό λογαριασμό τα χρήματα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

Μία σειρά από ευθύνες και υποχρεώσεις κρύβει η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και τη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ μέσω του PSI. Παράλληλα όμως, θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε τι προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις που τίθενται στην Ελλάδα είναι οι εξής:

* Δημιουργία Ειδικού Κλειστού Λογαριασμού. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα κατατίθενται τα χρήματα τα οποία θα προορίζονται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

* Συνταγματική Πρόβλεψη για την αποπληρωμή του χρέους κατά προτεραιότητα. Αυτό αναμένεται να γίνει στην μεθεπόμενη Βουλή, η οποία θα πρέπει να είναι Αναθεωρητική.

* Προαπαιτούμενες Ενέργειες. Ψήφιση από τη Βουλή όλων των λεγόμενων Προαπαιτούμενων ενεργειών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

* Αυστηρότερη επιτήρηση της πορείας του Νέου Προγράμματος. Οι εταίροι δεν μιλούν για επιτροπεία πλέον, αλλά για μόνιμη παρουσία των κλιμακίων της Τρόικα στην Ελλάδα.

* Μόνιμος Γραμματέας Φορολογίας. Τοποθέτηση μόνιμου Γενικού Γραμματέα για την παρακολούθηση των φορολογικών υποθέσεων.

* Αγγλικό Δίκαιο. Το δίκαιο των νέων ομολόγων θα είναι το Αγγλικό.

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής τoυ IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (δηλαδή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Παράλληλα, στο κούρεμα θα συμμετάσχει κατά ένα μικρό ποσοστό και η ΕΚΤ η οποία θα διανείμει στις Κεντρικές Τράπεζες τα κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα από τα ελληνικά ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας η σημερινή ημέρα

Η διάσωση της Ελλάδας πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ

Eurogroup: Συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network