Το Brexit μας θύμισε την αγωνία του Grexit

Το Brexit μας θύμισε την αγωνία του Grexit
SOOC

Μουδιασμένη η αγορά, έκπληκτη από την ξαφνική ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, όσο και αν κινούνταν οριακά η διαφορά, παρατηρεί και σχολιάζει τα τεκταινόμενα και τις παράπλευρες απώλειες. Τι μπορεί να σημαίνει για την οικονομία και τις τράπεζες. Αυστηρότερη εφαρμογή Μνημονίου, αρνητική υποχώρηση ομολόγων, αλλαγή ψυχολογίας και αβεβαιότητα.

Αιφνιδιασμένη πλήρως η ελληνική τραπεζική αγορά, παρατηρεί μουδιασμένη τις εξελίξεις του Βrexit, που αν και οριακά μέχρι τα ξημερώματα έδειχναν να ανατρέπεται το ενδεχόμενο της εξόδου, που πλέον είναι γεγονός. Αναπόφευκτες οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, με άμεσους πρωταγωνιστές τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια.

Ηδη, στην ελληνική αγορά καταγράφεται το ναδίρ της πορείας του Χρηματιστηρίου και το αρνητικό ράλλυ στην αντίστοιχη των ομολόγων. Οι επενδυτές σαφώς και στρέφονται προς το ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι τιμές στα ομόλογα άλλων κρατών μελών και δη των ελληνικών, να συναγωνίζονται στην κατηφόρα.

Άμεσα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κάποια αρνητική ή επίφοβη επίπτωση πέραν βεβαίως της χρηματιστηριακής κατρακύλας, που είχε ως αποτέλεσμα να κλειδώσουν οι τραπεζικές μετοχές στο limit down. Εμμεσα όμως, οι τραπεζίτες εκφράζουν έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με την οικονομία της χώρας και σε πρακτικό επίπεδο και σε – αν όχι το κυριότερο- σε ψυχολογικό.

Κατ' αρχήν ανεξάρτητα του αν υπάρξει αναθεώρηση ή όχι της Moody’s για την ελληνική οικονομία, είναι πιθανό να υπάρξει ένα κλίμα περισσότερο ασφυκτικό ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στις μνμονιακές της υποχρεώσεις. Το υπόβαθρο ήδη υπάρχει – μόλις προχθές η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαίτησε εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις και επέμεινε σε περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους και άμεσα.

Ο κλοιός λοιπόν προφανώς και θα είναι πιο σφικτός με το βλέμμα της αυστηρής Ευρώπης στην πορεία της Ελλάδος. Αυτό από τη μία πλευρά. Από την άλλη, η υλοποίηση του Brexit με την έναρξη των διαδικασιών εξόδου μετά τις βρετανικές εκλογές, θα είναι το πείραμα για την αποχώρηση ενός ισχυρού μάλιστα κράτους μέλους, που όσο και αν αφήσει πληγές στον πηρύνα της ΕΕ και απειλήσει την Ενότητα, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, το οποίο , οι δανειστές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως απειλή για την μη τήρηση των προσυμφωνημένων. Με απλά λόγια, αυξάνεται η πίεση σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο προς την Ελλάδα, που ήταν το πρώτο κράτος μέλος για το οποίο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το... Εxit, έστω και αν περιορίστηκε σε θεωρητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, ο αιφνιδιασμός και η έκπληξη σήμερα το πρωί, συνοδεύτηκε με μια αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν οι εξελίξεις. Στο χέρι μας είναι όμως, σχολίαζε τραπεζικός παράγοντας, το αν θα δώσουμε δικαίωμα να μας κουνήσει η Ευρώπη το χέρι.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Τράπεζες
SHARE: