Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη μετά την τραπεζική αργία εποχή

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη μετά την τραπεζική αργία εποχή
Images from Athens Stock Exchange, Athens,on Feb. 17, 2015 / , , 17 2015. Nikos Libertas / SOOC

Τι προϋποθέτει η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου και τι κρύβει η επόμενη μέρα. Τα capital controls και τα σενάρια για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της αγοράς. Τα νέα δεδομένα και 8 βασικές παραδοχές

Η άμεση, αλλά και εύρυθμη επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί το επόμενο στοίχημα, μετά το άνοιγμα των τραπεζών και της λήξης του καθεστώτος τραπεζικής αργίας που διήρκησε για τρεις ολόκληρες εβδομάδες.

Οι τράπεζες άνοιξαν σήμερα και πλέον πρέπει να δρομολογηθούν ταχύτατα όλες εκείνες οι διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει το χρηματιστήριο, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονη οικονομία.

Οι τράπεζες άνοιξαν σήμερα και όπως όλα δείχνουν καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το ΧΑ να ανοίξει είτε προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, είτε το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς δηλώνουν με τρόπο σαφή πως, με γνώμονα πάντα την προστασία του επενδυτικού κοινού, το χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να ανοίξει εάν δεν γίνουν ορατά τα πρώτα ισχυρά δείγματα αποκατάστασης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τι προϋποθέτει όμως στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου; Τι κρύβει η επόμενη μέρα στο ΧΑ;

– Η λειτουργία του χρηματιστηρίου συνδέεται λιγότερο με το άνοιγμα των τραπεζών και περισσότερο με την επέκταση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στη μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών.

Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι τράπεζες.

Για να γίνονται εκκαθαρίσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών απαιτείται στοιχειώδης ροή κεφαλαίων.

– Η τραπεζική αργία μπορεί να έληξε και οι τράπεζες να άνοιξαν επισήμως σήμερα, ωστόσο όταν αποφασιστεί να επαναλειτουργήσει και το χρηματιστήριο, η εικόνα δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν.

Το χρηματιστήριο θα κληθεί να λειτουργήσει για πρώτη φορά υπό καθεστώς capital controls, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά.

Το ΧΑ είναι διακίνηση κεφαλαίων και κάθε περιορισμός πλήττει εξολοκλήρου τη διάθεση για επενδύσεις.

Το σκηνικό δεν θα είναι εντελώς ξένο, καθώς το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όμως σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη.

Οι κραδασμοί που θα δεχθεί το ΧΑ κατά το πρώτο διάστημα της “επιστροφής” του θα είναι ισχυροί.

– Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους περί τα 48 δισ. ευρώ, ήτοι όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου. Από τα 48 δισ. ευρώ, το 50% περίπου βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ και οι μετοχές της ελληνικής αγοράς στη μετά την τραπεζική αργία εποχή τους θα ξεκινήσουν από τις τιμές στις οποίες έκλεισαν τη διαπραγμάτευση.

– Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου να αποφασιστεί η αναστολή της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, λόγω των νέων δεδομένων που προκάλεσε η προαναγγελία ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησής τους. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτηρίζουν έκθετες τις τραπεζικές μετοχές και προκρίνουν την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

– Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν κανονικά σε επενδυτικές κινήσεις.

Θα είναι σε θέση να προχωρούν είτε σε αγορές, είτε σε πωλήσεις.

Ωστόσο κατά την ώρα ρευστοποίησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου και πίστωσης ενός καταθετικού λογαριασμού, αυτός θα υπόκειται σε capital controls.

– Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν κανονικά σε επενδυτικές κινήσεις.

Θα είναι σε θέση να προχωρούν είτε σε αγορές, είτε σε πωλήσεις.

Θα είναι επίσης σε θέση να ρευστοποιούν ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται σε capital controls.

– Οι χρηματιστηριακές αρχές εξέτασαν – και συνεχίζουν να εξετάζουν – το ενδεχόμενο να συσταθεί ένα ημερήσιο όριο επενδύσεων από ιδιώτες στο ύψος των 5.000 ευρώ.

Προκειμένου, δηλαδή, να μειωθούν οι κραδασμοί λόγω capital controls, εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα να αντλούν 5.000 ευρώ από τις καταθέσεις τους, με στόχο να προβούν σε επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

– Αυτό που επίσης δεν μπορεί να γίνει είναι η αγορά μετοχών μέσω χρημάτων που υπήρχαν στο σύστημα μέχρι και τις 26 Ιουνίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ΧΑ.

Πρόκειται για παλιούς λογαριασμούς.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ανοίξουν νέοι λογαριασμοί οι οποίο θα δέχονται καταθέσεις μετρητών από το εξωτερικό ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα