Το δημοσιονομικό “περίσσευμα” ανοίγει τη συζήτηση για στοχευμένα μέτρα

Διαβάζεται σε 4'
Το δημοσιονομικό “περίσσευμα” ανοίγει τη συζήτηση για στοχευμένα μέτρα
ISTOCK

Η κυβέρνηση, ένεκα και της ακρίβειας, που εξελίσσεται σε πολιτική και κοινωνική “βόμβα”, αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να δει εάν μπορεί να δώσει και φέτος έναν χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Η υπεραπόδοση εσόδων που έφτασε μόνο τον Οκτώβριο τα 300 εκατ. ευρώ τροφοδοτεί τη συζήτηση για πακέτο μέτρων στοχευμένων για ευάλωτες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στην απογευματινή ζώνη του MEGA o διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, σημείωσε, με νόημα αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι όταν υπάρχει δυνατότητα υπάρχει επιστροφή αξίας στην κοινωνίας, παραπέμποντας, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο.

“Για τον μήνα Οκτώβριο, όπου υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος, η υπέρβαση έναντι της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 είναι 832 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικό μέρος αυτών έχουν ληφθεί υπόψη στους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ” ανέφερε, χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων υλοποίησης του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, ένεκα και της ακρίβειας, που εξελίσσεται σε πολιτική και κοινωνική ‘βόμβα”, αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να δει εάν μπορεί να δώσει και φέτος έναν χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Ετσι, με χαμηλά τον πήχη η κυβέρνηση, ώστε να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική πορεία στέλνει μήνυμα για απόδοση δίκαιου μερίσματος. Εκεί βάζει και την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που μπορεί να δώσει έξτρα πόρους.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Πρωθυπουργού στο μήνυμά του, πριν λίγες εβδομάδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο” ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι “έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία 4 χρόνια, η οποία έχει αποδώσει, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την πτώση της ανεργίας στο 10%. “Αυτό που λέμε σοβαρότητα στη δημοσιονομική πολιτική, σοβαρότητα συνολικά στην οικονομική πολιτική οδήγησε σε παραπάνω επενδύσεις, παραπάνω εξαγωγές και στο τέλος της διαδρομής σε παραπάνω δουλειές και αύξηση των μισθών. Από 17,5% που παρελήφθη η ανεργία το 2019 είναι στο 10% και οι προβλέψεις είναι για περαιτέρω αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε, μιλώντας, στο Mega) πως “ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός”.

Στο φόντο αυτό και πάλι εξετάζεται το ένα θα επαναληφθεί το μοντέλο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε πέρυσι σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα φτάνει τα 250 ευρώ ή θα καλύπτει όσους έλαβαν πέρυσι την οικονομική ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι πριν τα Χριστούγεννα, δόθηκε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης, 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 735.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Παράλληλα έχει ήδη προωθηθεί μια σειρά από μέτρα, με τελευταία το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά, αλλά και τις δράσεις για ενισχύσεις για επιδοτήσεις ενέργειας των πολυτέκνων. Επίσης προβλέπονται ενισχύσεις επόμενο δίμηνο για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τους νέους, τους νέους δικαιούχους Market Pass και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα επίδομα 100-200 ευρώ σε συνάρτηση με το ύψος της σύνταξής τους, νέοι οι οποίοι έκλεισαν πέρυσι είτε τα 18 είτε τα 19 θα λάβουν τον Δεκέμβριο youth pass 150 ευρώ (η πλατφόρμα των αιτήσεων θα ανοίξει έως την Πέμπτη) ενώ κατά 8% θα αυξηθεί το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα