Το ΙΚΑ "πετσοκόβει" στο μισό συντάξεις θανάτου

Το ΙΚΑ "πετσοκόβει" στο μισό συντάξεις θανάτου

Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου - επιζώντα συζύγου

Μειωμένες κατά 50% ή κατά 30%, ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου - επιζώντα συζύγου σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, θα καταβάλλονται οι συντάξεις θανάτου από το ΙΚΑ ή από τα εντασσόμενα σε αυτό Ταμεία, μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας από το θάνατο του/της συζύγου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ εξακολουθούν όμως να εξαιρούνται της παραπάνω περικοπής οι επιζώντες σύζυγοι που κατά το χρόνο του θανάτου του/της συζύγου τους, έφεραν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και για όσο χρόνο διαρκεί η αναπηρία τους. Οι παραπάνω περικοπές αφορούν όλες τις περιπτώσεις που ο θάνατος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου έχει συμβεί από 21 Ιουλίου 2010 και μετά.

Η αντίστοιχη μείωση ισχύει από τη σύνταξη του μήνα υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης. Η διοίκηση του ΙΚΑ δηλώνει ότι η επιλογή της μείωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναδρομικά και γι' αυτό ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν για να υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις το ταχύτερο δυνατό.

Ας σημειωθεί ότι οι συντάξεις θανάτου καταβάλλονται μειωμένες έως 50% για όσους δικαιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους, η σύνταξη καταβάλλεται κατά 30% μειωμένη.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

Πανούσης: Καταργείται η χρήση χημικών απο τα ΜΑΤ

Μάρδας: Κανένα θέμα για την καταβολή μισθών και συντάξεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network