Το σφικτό χρονοδιάγραμμα για το τακτικό τσεκ απ της ελληνικής οικονομίας

ΑΘΗΝΑ// ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ// ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Πώς θα αξιολογούν οι δανειστές το ελληνικό πρόγραμμα. Ποιες οι υποχρεώσεις της Αθήνας - Στα βαθιά πέφτει ο Γ. Χουλιαράκης την ερχόμενη εβδομάδα. Θα δώσει το παρών στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου

Αυστηρό και χωρίς πολλά περιθώρια ευελιξίας θα είναι το χρονοδιάγραμμα των τακτικών ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι δανειστές στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες καθιστούν σαφές πως η πορεία υλοποίησης του νέου ελληνικού προγράμματος θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που επικυρώνει περίτρανα πως από εδώ και στο εξής η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται μπροστά στον σκόπελο της αξιολόγησης κάθε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, γίνεται αντιληπτό πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη «να συνεργάζεται απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα με τους δανειστές, προκειμέβου να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση του προγράμματος».

Πρόκειται για σαφή δέσμευση της απελθούσας κυβέρνησης, η οποία άλλωστε υπέγραψε και τη νέα συμφωνία για τη χορήγηση τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Κατά τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τοποθετείται χρονικά μέσα στο φθινόπωρο, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες πως οι δανειστές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μετάθεσης της έναρξης του πρώτου "τσεκ απ" της ελληνικής οικονομίας, λόγω πολιτικών εξελίξεων, καθώς η χώρα απέχει μόλις 17 ημέρες από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πριν την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου, το δικό του τεστ αναμένεται να δώσει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς καλείται την ερχόμενη εβδομάδα (και δη στις 12 του μηνός) να δώσει το παρών στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Ακόμη κι αν η ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup θα απέχει κάτι παραπάνω από μόλις μια εβδομάδα πριν την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να φροντίσουν σε όλα τα επίπεδα στον Γ. Χουλιαράκη πως, ανεξάρτητα από υπηρεσιακές κυβερνήσεις και εκλογικές αναμετρήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Με έγγραφό του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο  πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωστοποιεί πως το ελληνικό ζήτημα θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup του Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο, ενώ επιβεβαιώνει την ανησυχία των δανειστών πως οι εκλογές μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Η δόση των 3 δισ. ευρώ χωρίζεται σε δύο υπο-δόσεις ως εξής: 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας, στην τρέχουσα συγκυρία - την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε πως η διαδικασία θα προχωρήσει βάσει των σχεδιασμών και χωρίς καθυστερήσεις, λόγω εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Eurogroup
SHARE:

24Media Network