Το θρίλερ της χρεοκοπίας

Το θρίλερ της χρεοκοπίας
15-9-2011-ΑΘΗΝΑ-Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Στον αέρα το πακέτο των μέτρων, η έκτη δόση και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας

Με την τρόικα να έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης, το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στη χώρα είναι είτε μείωση του ελλείμματος ή χρεοκοπία.

Οι εξελίξεις, που οδήγησαν στην απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να ματαιώσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι ραγδαίες.

Μπορεί να γνωρίζουν ότι η τύχη της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται έξωθεν κάνουν τη χώρα να ακροβατεί ανάμεσα στη χρεοκοπία, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη λήψη νέων μέτρων.

Αυτά προσανατολίζονται από τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και φτάνουν μέχρι τις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής προσγείωσε την κυβέρνηση και έκανε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα είσπραξης 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα τελευταία μέτρα, θεωρώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί το 1/3 του στόχου.

Λόγω του ενδεχομένου αυτού, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, κάτι που θα σημάνει και την κατάρρευση της χώρας.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να θέτουν εκ νέου θέμα συναίνεσης τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στα πλαίσια της ΔΕΘ υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς σφίγγει ασφυκτικά το ζωνάρι που μας έχουν περάσει οι εταίροι, οι πρώτες συζητήσεις για νέα μέτρα έχουν ξεκινήσει.

Αυτά αφορούν σε ακύρωση των προσλήψεων στο Δημόσιο την τελευταία διετία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

Επίσης οι πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να ζητούν νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό, περικοπές προνοιακών επιδομάτων και ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός των επόμενων ωρών και ημερών να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ή να έχουμε διάγγελμα από τον πρωθυπουργό.

Βρισκόμαστε ουσιαστικό προ ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους φαίνεται πως έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα