Τόμσεν: Εντός του Απριλίου η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

epa03422205 Poul Thomsen, representative of International Monetary Fund (IMF), arrives at the Greek Finance Ministry for a meeting with Greek Finance Minister Yannis Stournaras in Athens, Greece, 05 October 2012. Stournaras received the delegation of the so-called Troika of the European Commission, the European Central Bank ECB and the International Monetary Fund IMF, for talks regarding  the new austerity measures.  EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
epa03422205 Poul Thomsen, representative of International Monetary Fund (IMF), arrives at the Greek Finance Ministry for a meeting with Greek Finance Minister Yannis Stournaras in Athens, Greece, 05 October 2012. Stournaras received the delegation of the so-called Troika of the European Commission, the European Central Bank ECB and the International Monetary Fund IMF, for talks regarding the new austerity measures. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU EPA

Εντός του Απριλίου τα 2,8 δισ. ευρών στην Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Το Μάιο τα 6 δισ. ευρώ. Τι είπε για φοροδιαφυγή και δημοσίους υπαλλήλους

Το β΄ δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το α΄ τρίμηνο εφέτος. Ενώ, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής της (στη δόση των 6 δισ. ευρώ) στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, που ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η δόση των 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ. Όσον αφορά στα 2,8 δισ. ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αυτά αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως στο σκέλος των τιμών) και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες, αλλά η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων.

Πολλοί, ακόμη, από τους πλούσιους δεν πληρώνουν τους φόρους τους, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν έχει οδηγήσει, ακόμη, στα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόμσεν είπε ότι "δεν θέλουμε η πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις".

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους χωρίς νέα μέτρα σε επίπεδο μισθών και συντάξεων, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής κλπ. "Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Σημειώνεται ότι, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τον τωρινό έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: