Τον Μάιο τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Τον Μάιο τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες
Άποψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να εξετάσει 37 τράπεζες της Ευρωζώνης ως μέρος των στρες τεστ του 2018, μεταξύ των οποίων και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες θέλοντας να έχει αποτελέσματα πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος

Συνολικά 37 τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων τέσσερις ελληνικές, θα συμπεριλαμβάνουν τα stress test του 2018 που θα διενεργήσει η ΕΚΤ στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα θα δημοσιευτούν πριν από τα υπόλοιπα, τον προσεχή Μάιο.

Στο πλαίσιο των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority EBA) αυτές οι τράπεζες, που επιβλέπονται απευθείας από την ΕΚΤ, εκπροσωπούν το 70% του τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρωζώνης.

Το αποτέλεσμα των stress test που θα γίνουν σύμφωνα με τη μεθοδολογία, τα πρότυπα και τα σενάρια της EBA, θα προκύψουν στις 2 Νοεμβρίου 2018.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που επιβλέπονται απευθείας από την ΕΚΤ θα εξεταστούν στο πλαίσιο των τεστ. Ωστόσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν τον Μάιο.

Συνολικά 119 τράπεζες επιβλέπει η ΕΚΤ. Πέρα από τις 37, για τις υπόλοιπες θα διενεργήσει τους δικούς της ελέγχους, πάντως σε συμφωνία με τη μεθοδολογία της ΕΤΑ. Επίσης, θα εξετάσει επίσης τα μικρότερα σε μέγεθος και πολυπλοκότητα ιδρύματα. Τα αποτελέσματα για όλες τις σημαντικές τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των κεφαλαιακών τους αναγκών, στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης της εποπτείας (SREP) και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Οι έλεγχοι της ΕΚΤ θα ενισχύσουν επίσης και την μακροπροληπτική εποπτεία. Χρησιμοποιώντας το δικό της πλαίσιο ελέγχου από τα πάνω προς τα κάτω, η ΕΚΤ θα ελέγξει διασταυρωμένα τις υποβολές των τραπεζών (από κάτω προς τα πάνω) και θα αξιολογήσει τις μακροπροληπτικές συνέπειες της άσκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα