Κυκλάδες και Δωδεκάνησα: Με διψήφια ποσοστά “τρέχει” ο τουρισμός

Διαβάζεται σε 3'
Πάρος
Πάρος iStock

Αυξημένες προκρατήσεις στο Νότιο Αιγαίο δείχνουν μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Στη Ρόδο διεξάγεται συνέδριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον τουρισμό με την υπογραφή κοινής διακήρυξης.

Με τις προκρατήσεις να «τρέχουν» με αύξηση 20% αυτή την ώρα, οι προορισμοί του Νότιου Αιγαίου αναμένουν μια ιδιαίτερα καλή τουριστική σεζόν για φέτος. Η άνοδος του τουρισμού στην περιφέρεια εκτιμάται ότι θα είναι διψήφια και θα κυμανθεί από 10% έως και 14% σε σχέση με πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος βασιζόμενος τόσο στις μέχρι τώρα κρατήσεις όσο και στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων.

Ο κ. Χατζημάρκος παρουσιάζοντας το Φόρουμ: “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 8 και 9 Απριλίου, είπε ότι στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Καρπάθου, αναμένεται να καταφτάσουν με απευθείας πτήσεις περισσότεροι τουρίστες από ότι το 2023, ενώ κύριες αγορές παραμένουν η Αγγλική και η Γερμανική.

Στη Ρόδο το Φόρουμ

Στο Φόρουμ “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 8 και 9 Απριλίου, θα βρεθεί η «αφρόκρεμα» των Ενώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης, για να συζητήσει τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας και επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με την Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και της HOTREC Αλέξανδρος Βασιλικός αναφερόμενος στο Φόρουμ είπε: «Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ασφαλώς και τον τουρισμό. Η HOTREC πήρε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής συνάντησης και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των κορυφαίων ευρωπαϊκών Ενώσεων για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Φόρουμ και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου, με την οποία εκφράζουμε τη βούληση για μια ολοκληρωμένη κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας για τη διοργάνωση τόνισε: «Είναι εξαιρετική τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται στο κέντρο του διαλόγου για την Κλιματική Κρίση και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Θέλουμε τα νησιά μας να συνιστούν παράδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού και εργαζόμαστε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κάνουμε και με την πρωτοβουλία «Rhodes Co Lab» προκειμένου η Ρόδος να είναι ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Με πολλή χαρά λοιπόν στηρίζουμε τη διοργάνωση και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τις ευρωπαϊκές ενώσεις του τουριστικού τομέα σε αυτή την ιστορική συνάντηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα