Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός: Πόσοι ήρθαν, πού πήγαν, πόσα ξόδεψαν το 2023

Διαβάζεται σε 7'
Η Μήλος
Η Μήλος ISTOCK

Οι αεροπορικές αφίξεις φαίνεται να οδηγούν σε νέο ρεκόρ επιδόσεων τον τουρισμό στη χώρα μας. Αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις δείχνουν μια επιτυχημένη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Τι ακριβώς συνέβη στις Κυκλάδες.

«Ταμείο κάνει» ο ελληνικός τουρισμός καθώς συγκεντρώνονται τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν όχι μόνο την πλήρη ανάκαμψη στον αριθμό των τουριστών μετά την πανδημία, αλλά και τη σημαντική άνοδο στα έσοδα.

Η συγκεντρωτική έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), δείχνει ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Νοέμβρη όπου η χώρα μας υποδέχτηκε και τους τελευταίους ξένους τουρίστες της σεζόν, ο συνολικός αριθμός τους, ανήλθε σε 33,4 εκατομμύρια.

Για τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δέχονται διεθνείς επισκέπτες και το Δεκέμβριο, έχουν προγραμματισθεί περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις για το μήνα που διανύουμε, που αν καλυφθούν σε ικανοποιητικό ποσοστό, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς θα περάσει σε αριθμούς το 2019. Αυτό ίσως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι οδικές αφίξεις. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των αφίξεων του 2019, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, είχαν ανέλθει σε 33,8 εκατομμύρια.

Η άνοδος του τουρισμού οφείλεται αποκλειστικά στις αεροπορικές αφίξεις, αφού οι οδικές ναι μεν ανέκαμψαν, όμως έμειναν πίσω από το 2019 σε ποσοστό 15,4%.

Ο Νοέμβριος, αν και σημείωσε άνοδο των διεθνών αφίξεων κατά 15,4% σε σχέση με πέρυσι, σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε μόλις 71.000 επιπλέον τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας στην «ουρά» της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, όπως τις κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, εμφάνισαν αύξηση κατά 14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 19,6 δις ευρώ (+11,6% σε σχέση με το 2019).

Διψήφια άνοδος των αεροπορικών αφίξεων – Μείωση στις Κυκλάδες

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,6% δηλαδή 2,4 εκατ. περισσότερες αφίξεις. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του ‘19 η αύξηση υπολογίζεται σε  11,8%.

Την παράσταση φέτος έκλεψε η Αθήνα, με το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, να υποδέχεται 6,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,6%, σε σχέση με πέρυσι, που μεταφράζεται σε περίπου 1,4 εκατ. επιπλέον επισκέπτες. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 19,7%.

Στην Κρήτη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 5,8%. Στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν με απευθείας πτήσεις ανήλθαν σε 4 εκατ., αυξημένοι κατά 3,8% και παρά τις περιπέτειες με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Σημαντική ήταν η άνοδος τον διεθνών αφίξεων στα Ιόνια νησιά, κατά 7,9% και σύνολο 3,6 εκατ.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε η Ζάκυνθος κατά 9,8% και ακολούθησε η Κέρκυρα με 8,4% και 1,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε 5,9% και 21,8% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 132.000 και 122.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 15,2% ενώ καταγράφηκαν 136.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Αντίθετα, στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 67.000 παρουσιάζοντας αύξηση 36,3%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι ξένες αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 54.000 παρουσιάζοντας αύξηση 15,6%.

Τι ακριβώς έγινε στις Κυκλάδες

Οι Κυκλάδες μετά το περυσινό ράλι στα νούμερα των αεροπορικών αφίξεων, φέτος κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 7,3%, με τις συνολικές διεθνείς αφίξεις να ανέρχονται σε 1,3 εκατ. Η μείωση αυτή σημειώθηκε στα δύο διεθνή αεροδρόμια του νησιωτικού συμπλέγματος, δηλαδή της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου οι αφίξεις κατέγραψαν πτώση 5,2% και 8,7% αντίστοιχα.

Οι απώλειες αυτές στο σύνολο τους ήταν περίπου 100.000 τουρίστες. Τα νούμερα όμως αυτά μπορεί να είναι μόνο ενδεικτικά και όχι αντιπροσωπευτικά, καθώς καταγράφονται μόνο οι απευθείας πτήσεις προς αυτά τα δύο αεροδρόμια, ενώ χιλιάδες ξένοι τουρίστες καταφτάνουν στα νησιά με εσωτερικές πτήσεις και με πλοία.

Σε κάθε περίπτωση η πτώση της τουριστικής κίνησης στη Μύκονο, λόγω των γεγονότων του καλοκαιριού με τις παράνομες τουριστικές εγκαταστάσεις και τον έλεγχο του ωραρίου της μουσικής, ήταν παραπάνω από εμφανείς, σχεδόν όλους τους μήνες. Οι ακυρώσεις ήταν πολλές και προφανώς επηρέασαν και τη Σαντορίνη, καθώς τα δυο νησιά παραδοσιακά «ανταλλάσσουν» τουρίστες.

Μύκονος
ISTOCK EUROKINISSI

Πάντως, το νησί «έκπληξη» των Κυκλάδων φέτος, ήταν μάλλον η Μήλος, που έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, παρόλο που στερείται πολυτελών καταλυμάτων και ικανών δημόσιων υποδομών. Το νησί από τις αρχές μέχρι και το τέλος της σεζόν κατέγραφε πολύ υψηλές πληρότητες σε όλων των ειδών τα καταλύματα.

Ιδιαίτερα ανερχόμενη είναι και η Νάξος, που πάνω κάτω αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τη Μήλο παρά το μεγάλο μέγεθος της. Η Πάρος φαίνεται να έχει πάρει ήδη τη θέση της δίπλα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη σε δημοφιλία, με τους πολίτες της να αντιστέκονται σθεναρά στην άναρχη ανάπτυξη και την καταπάτηση των παραλιών, αντιδρώντας με κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Το «κίνημα της πετσέτας», όπως ονομάστηκε από τα ΜΜΜ, κατάφερε πολλά, προστατεύοντας το δημόσιο χώρο από παράνομες κατασκευές και καταπατήσεις.

Δεν ανέκαμψαν πλήρως οι οδικές αφίξεις

Η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,6 εκατ. της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,6%, όμως μείωση 15,4% σε σχέση με το 2019. Αύξηση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτες διαφορές όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά 53,3% και 4,3 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία με άνοδο 50,8% με 1,1 εκατ. οδικές αφίξεις. Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 12,7% και 3 εκατ. ενώ από  την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε 14% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,6 εκατομμύρια.

Ακρόπολη ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 19,6 δις ευρώ. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση 11,6%. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 10,9 δις ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ κατά 17,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8,1 δις ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,0% και διαμορφώθηκαν στα 3,39 δις ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,38 δις ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,3 δις ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8% και διαμορφώθηκαν στα 1,2 δις ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα