Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο παγκόσμιος τουρισμός το 2024 – Οι λόγοι 

Διαβάζεται σε 5'
Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο παγκόσμιος τουρισμός το 2024 – Οι λόγοι 
Τουρίστες ISTOCK

Μετά από ένα ισχυρό 2023, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει και να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2024.

Με αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού ξεκινά το 2024, με τη βιομηχανία να αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας, μετά από ένα ισχυρό 2023.

Σύμφωνα με το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού της χρονιάς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο διεθνής τουρισμός έκλεισε το 2023 στο 88% των προ-πανδημικών επιπέδων, με τις εκτιμώμενες διεθνείς αφίξεις να φτάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια. Η λήξη και των τελευταίων ταξιδιωτικών περιορισμών, η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και η ισχυρή ανάκαμψη των ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να στηρίξουν την πλήρη ανάκαμψη του κλάδου έως το τέλος του 2024.

Η Μέση Ανατολή οδήγησε την ανάκαμψη σε σχετικούς όρους ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα με αφίξεις 22% πάνω από το 2019. Η Ευρώπη, η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, έφτασε το 94% των επιπέδων του 2019, υποστηριζόμενη από την ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αφρική ανέκαμψε το 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία και η Αμερική έφτασε το 90%. Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν το 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μετά το άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών. Ωστόσο, οι επιδόσεις είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να έχει ήδη ανακάμψει το 87% των επιπέδων του 2019 και τη Βορειοανατολική Ασία περίπου το 55%.

Ο διεθνής τουρισμός έφτασε τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023

Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο της ανάκαμψης. Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, φτάνοντας περίπου το 93% των 1,5 τρις  δολαρίων που κέρδισαν οι προορισμοί το 2019. Τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών) υπολογίζονται σε 1,6 τρις δολάρια ΗΠΑ το 2023, σχεδόν το 95% των 1,7 τρις δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019.

Υπολογίζεται ότι η οικονομική συμβολή του τουρισμού, αντιστοιχεί στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 

Οι προβλέψεις του 2024

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, με τις αρχικές εκτιμήσεις να δείχνουν αύξηση 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται στην τελευταία έρευνα του UNWTO Tourism Confidence Index, με το 67% των επαγγελματιών του τουρισμού να βλέπει καλύτερες ή πολύ καλύτερες προοπτικές για το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Περίπου το 28% αναμένει παρόμοιες επιδόσεις, ενώ μόνο το 6% αναμένει η τουριστική απόδοση του 2024 να είναι χειρότερη από πέρυσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ανάκαμψης σε όλη την Ασία. Το εκ νέου άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην περιοχή και παγκοσμίως. Ο κινεζικός εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί το 2024, λόγω της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων βίζα και της βελτιωμένης εναέριας χωρητικότητας. Η Κίνα εφαρμόζει ταξίδια χωρίς βίζα για πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Μαλαισίας για ένα χρόνο έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τα μέτρα διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων βίζα θα προωθήσουν τα ταξίδια προς και γύρω από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να προωθούν την εφαρμογή ενιαίας τουριστικής βίζα, παρόμοιας με τη βίζα Σένγκεν, και μέτρα για τη διευκόλυνση των ενδοαφρικανικών ταξιδιών στην Κένυα και τη Ρουάντα. Η Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει ξανά την κούρσα του τουρισμού το 2024. Τον Μάρτιο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν και το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζονται από ένα ισχυρό δολάριο, θα συνεχίσουν να ωφελούν προορισμούς στην Αμερική και όχι μόνο. Όπως και το 2023, οι ισχυρές αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τουριστικές ροές και τις δαπάνες σε όλο τον κόσμο. Οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματα τους και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Οι βιώσιμες πρακτικές θα διαδραματίσουν επίσης αυξανόμενο ρόλο στις επιλογές των ταξιδιωτών.

Οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειμμα εργατικού δυναμικού για να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση.

Τέλος, η εξέλιξη της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ μπορεί να διαταράξει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καθώς και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα