Τράπεζα Πειραιώς: Εφαλτήριο για την αποεπένδυση του Δημοσίου τα κέρδη ρεκόρ

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Οι οικονομικές επιδόσεις ρεκόρ ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την επιτυχή αποεπένδυση του ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου. Ισχυρή κερδοφορία 1 δις. ετησίως προανήγγειλε η διοίκηση και διανομή μερίσματος το 50% των κερδών τα επόμενα χρόνια.

Με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοινώνει χθες τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο ορόσημο για την επιτυχή αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου.

Πλέον η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο του ΤΧΣ το οποίο και μέχρι αύριο – το αργότερο το Σάββατο – αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, της Bank of America, για τον χρόνο, τον τρόπο διάθεσης και κυρίως για το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που θα διαθέσει στην παρούσα φάση.

Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα προκριθεί η διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20 – 22% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου το υπόλοιπο 5-7%, να διατεθεί το 2025, σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη στην περίπτωση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι πάντως απόλυτα έτοιμη ενόψει τις διαδικασίας με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα στις 4 Μαρτίου.

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές

Χθες το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους αναλυτές για την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας τα επόμενα χρόνια.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2023 εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα προσεχή χρόνια η κερδοφορία θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 1 δις. ευρώ ετησίως, εξέλιξη που θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 50% το 2025 -26. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Τράπεζα έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους που είχε θέσει για το 2023 και η εξαιρετική κερδοφορία του 2023 θέτει τις βάσεις και για τους στόχους της περιόδου 2024-2026. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τις επιδόσεις του 2023″, δήλωσε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας ότι «τα αποτελέσματα εκπλήρωσαν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις της τράπεζας για το προηγούμενο έτος».

Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου «η προσεχής 3ετία θα είναι περίοδος ανάπτυξης σε όλες τις βασικές γραμμές εργασιών και θα μας επιτρέψει την διανομή μερίσματος με βάση τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο νέο business plan. Όπως σημείωσε η διοίκηση της Τράπεζας έχει επιβεβαιώσει τα τελευταία χρόνια την ικανότητά της να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει και η πρόβλεψη για κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως θεωρείται βιώσιμη και στηρίζεται σε συντηρητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των επιτοκίων με μικρή πτώση από το δ’ τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις της διοίκησης προβλέπουν την μείωση των επιτοκίων στο 3,75% εφέτος, στο 2,75% το 2025 και στο 2,5% το 2026, με το Euribor να διαμορφώνεται σε περίπου 3,8%, 3,1% και 2,4% αντιστοίχως,

Σημειώνεται ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς βασίζεται για την 3ετία προβλέπει:

  • Επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος.
  • Διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών εσόδων στο 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.
  • Περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 14% εφέτος, 14,5% το 2025 και 15% το 2026.
  • Άνοδο των ενήμερων δανείων περίπου 5% το 2024 και 6% τη διετία 2025 – 2026, με αποτέλεσμα αυτά να «αγγίξουν» τα 35,5 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.
  • Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% εφέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026.
  • Ποσοστό διανομής περίπου 25% από το 2024 και 50% την επόμενη διετία.

To 2024 η τράπεζα θα πρέπει επίσης να περιορίσει το προσωπικό της στα 7.000 άτομα μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου – προβλέπεται να είναι το τελευταίο – με τη σχετική δαπάνη να εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση στους αναλυτές αναφέρθηκε και η ισχυρή θέση της Τρ. Πειραιώς στην εγχώρια αγορά. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε εξυπηρετούμενα δάνεια (25%) και καταθέσεις (28%), πρώτη σε τραπεζοασφάλειες (29%), μεσιτείες (21%) και χρηματοδοτικές μισθώσεις (29%), έχει πελατεία 6 εκατ. ανθρώπων, περίπου 65% του bankable πληθυσμού στην Ελλάδα, δάνεια 2,7 δισ. ευρώ στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης (10% του χαρτοφυλακίου δανείων που εξυπηρετείται), μερίδιο αγοράς 36% στην ηλεκτρονική τραπεζική (το 98% των συναλλαγών γίνεται μέσω ψηφιακών καναλιών) και βρίσκεται στο 33% των κορυφαίων τραπεζών της ΕΕ σε εμπειρία πελατών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα