Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές ρεκόρ 14 δις από ξένους και Έλληνες επενδυτές

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς eurokinissi

Στα 13 δισ. ευρώ οι προσφορές από τους ξένους και 1 δισ. ευρώ από Έλληνες επενδυτές. Υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 10 φορές με το ΤΧΣ να αντλεί 1,35 δις. ευρώ. Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Με την ζήτηση, τόσο από το εξωτερικό όσο και από εσωτερικό, να ξεπερνά ακόμη και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η συνδυασμένη διάθεση του 27% των μετοχών Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διάθεση υπερκαλύφθηκε σχεδόν 10 φορές, καθώς οι προσφορές της ιδιωτικής τοποθέτησης από ξένους ανήλθαν σε 13 δις. ευρώ ενώ στην δημόσια προσφορά στην Ελλάδα οι επενδυτές αιτήθηκαν μετοχές αξίας περίπου 1 δις. ευρώ. Μάλιστα η ζήτηση στην ελληνική αγορά «εκτοξεύτηκε» λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας χθες το μεσημέρι.

Οι προσφορές «μαμούθ» της ιδιωτικής τοποθέτησης είχαν σαν αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να καθοριστεί, όπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα χθες το απόγευμα το ΤΧΣ, στο υψηλό του αρχικού εύρους ήτοι 4 ευρώ. Η επίτευξη της ανώτατης τιμής οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, στον μεγάλο όγκο προσφορών από θεσμικούς και μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αρκετά υψηλές τιμές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ διέθεσε το πακέτο του 27% της Τράπεζας Πειραιώς όχι με μικρό discuount όπου ανέμενε η αγορά αλλά με premium, δεδομένου ότι την τελευταία συνεδρίαση πριν το placement την Παρασκευή 1η Μαρτίου, η μετοχή έκλεισε στα 3,986 ευρώ.

1,35 δις τα έσοδα του ΤΧΣ

Το Ταμείο θα εισπράξει 1,35 δισ. ευρώ από τη διάθεση 337.599.150 μετοχών Πειραιώς, ενώ τα συνολικά έξοδα της συνδυασμένης προσφοράς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 61 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, όμως, μόνο τα 17 εκατ. ευρώ βαρύνουν το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα 44 εκατ. ευρώ την Πειραιώς Holdings.

Χθες αργά το βράδυ συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να αποφασιστεί η τελική κατανομή των μετοχών μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ώστε να προκύψουν τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής στο placement και αφού έλαβε υπ’ όψιν του τις εισηγήσεις των αναδόχων και κυρίως την εντυπωσιακή υπερκάλυψη, την μαζική συμμετοχή εγχώριων ιδιωτών επενδυτών και φυσικά της τιμής διάθεσης.

Πληροφορίες της αγοράς ότι στους εγχώριους επενδυτές θα διατεθεί τουλάχιστον το 15% της συνδυασμένης διάθεσης ήτοι τουλάχιστον 50,6 εκατ. μετοχές από τις συνολικά 337.599.150 τεμάχια. Ωστόσο λόγο της τεράστιας ζήτησης τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο – πιθανότατα στο 18,5% με το 30% εξ’ αυτών να κατανέμεται θα σε ιδιώτες επενδυτές.

Σήμερα το πρωί και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΤΧΣ θα εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με τα ανωτέρω ποσοστά, καθώς και για την τελική τιμή διάθεσης, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών. Όσον αφορά στους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, οι πληροφορίες θέλουν να είναι όλα τα μεγάλα «σπίτια» που έδωσαν το «παρών» και στην Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου ολοκλήρωσε τρεις διαδοχικές αποεπενδύσεις που απέφεραν στο ∆ημόσιο έσοδα περίπου 1,45 δισ. ευρώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα