Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία η διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 23 Φεβρουαρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023. Στο τέλος του ίδιου μήνα η εισήγηση του συμβούλου για την χρονική περίοδο και το προς διάθεση ποσοστό.

Με μόνη εκκρεμότητα το ύψος του προς διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς τον ερχόμενο Μάρτιο, οι διοικήσεις του Ομίλου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εισέρχονται στην τελική ευθεία για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 στις 23 Φεβρουαρίου και λίγες μέρες αργότερα ο σύμβουλος διάθεσης (Bank of America) θα καταθέσει στο ΔΣ του ΤΧΣ την εισήγησή της για την κατάλληλη χρονική περίοδο της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί. Εάν δεν προκύψει κάποια σοβαρή αναταραχή στις αγορές η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Μέχρι τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και το επιτελείο του θα επιδοθούν σε ένα μπαράζ συναντήσεων με όλα τα κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια του πλανήτη. Τα ταξίδια ξεκινούν από σήμερα με στάσεις σε όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και οι ενημερώσεις των υποψήφιων μετόχων θα είναι συνεχείς έως και το τέλος Ιανουαρίου, οπότε και θα γίνει η μεγάλη διοργάνωση της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ίδιους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προβολή της ελληνικής αγοράς και των εταιρειών της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεγάλου θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με δεκάδες επενδυτές που έχουν προτείνει οι σύμβουλοί της, δηλαδή η Goldman Sachs και η UBS.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην περίπτωση που υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς, από τράπεζα ή sovereign/private equity fund.

Σε μια τέτοια περίπτωση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ κρίνει ότι η συγκεκριμένη προσφορά πληρεί τις διαδικασίες και είναι συμφέρουσα, θα ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που παρακολουθήσαμε το περασμένο Φθινόπωρο για το 9,87% της Alpha Βank.

Οι οικονομικές επιδόσεις του 2023

Οι τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων της τάξης του 16%, πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο της διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα παραμείνει το 2024 – κοντά – στα τρέχοντα επίπεδα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 6 με 9 μήνες για την επαναξιολόγηση των δανείων, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα φετινά. Η επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου πιστωτικής επέκτασης το 2023, χάρη στη ζήτηση του Δ’ τριμήνου, δημιουργεί αισιοδοξία για τη δυναμική αύξησης της «πίτας» των ενήμερων δανείων κατά τη φετινή χρονιά. Την ίδια στιγμή η επιτυχής έκδοση ομολόγου Tier II στις αρχές της εβδομάδας συμβάλλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει στο 4ο τρίμηνο μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων στα επίπεδα του 3,5%, πολύ κοντά στον επικαιροποιημένο στόχο που έχει θέσει ο SSM για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (3%) στο τέλος του 2024. Μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει και τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan (2024-26).

Ερωτηματικό το ύψος του προς διάθεση ποσοστού

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των Συμβούλων που έχουν αναλάβει την διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ για το ύψος του προς διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς τον ερχόμενο Μάρτιο.

Από την μία πλευρά η Κυβέρνησης που επιθυμεί την διάθεση μέρος μόνο του ποσοστού που ελέγχει μέσω του ΤΧΣ διατηρώντας συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς που θα αξιοποιήσει σε δεύτερη φάση και η άλλη των συμβούλων που εκτιμούν ότι το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την ελληνική οικονομία διεθνώς είναι ικανότατο για να στέψει με επιτυχία την διάθεση του συνόλου του ποσοστού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα