Τράπεζες: Ακρίβεια και φόροι “τρώνε” τις καταθέσεις

Τράπεζες: Ακρίβεια και φόροι “τρώνε” τις καταθέσεις
Πολίτες με μάσκα στο Σύνταγμα AP

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το «απόθεμα» των που δημιουργήθηκε την διετία 2019-2021, με την εισροή των καταθέσεων των 37 δισ. ευρώ, χρησιμοποιείται φέτος για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις.

Προβληματισμό προκαλεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα η σταθερά μειούμενη στάθμη της δεξαμενής των καταθέσεων, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Και ενώ την διετία 2019 – 2021 εισέρευσαν στα τραπεζικά γκισέ νέες καταθέσεις ύψους 37 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των κρατικών ενισχύσεων και των επιδομάτων για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας της Covid 19 αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα lock downs, η τάση με την έναρξη του 2022 παρουσιάζει δραματική αλλαγή.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο NEWS 24/7 για τη μείωση που καταγράφουν οι καταθέσεις από την αρχή του έτους, τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι απόλυτα δικαιολογημένο καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αφενός με την ακρίβεια που καλπάζει και αφετέρου με τις φορολογικές υποχρεώσεις, που διαδέχονται η μια μετά την άλλη.

Το «απόθεμα» που δημιουργήθηκε τη διετία 2019-2021, με την εισροή των καταθέσεων των 37 δις ευρώ, χρησιμοποιείται φέτος για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φόροι και οι υποχρεώσεις που έχουν «ξεπαγώσει» με την άρση των μέτρων της πανδημίας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Μείωση καταθέσεων 3,4 δισ. στο τρίμηνο

Ενδεικτικά της εικόνας που καταγράφεται είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, οι πολίτες δαπάνησαν 3,4 δισ. από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2015, τότε δηλαδή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργοποίηση των κρατικών πακέτων στήριξης, οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 4 δις ευρώ. Ακολούθησαν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί το απόθεμα των 37 δις, επιπλέον καταθέσεων, στο τέλος του 2021.

Το 2022 όμως αρχίζουν τα ζόρια και το απόθεμα μειώθηκε κατά περίπου 3,4 δις ευρώ!

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά «σήκωσαν» από τις καταθέσεις του 3,113 δις ευρώ (από 44,834 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 οι καταθέσεις τους μειωθήκαν σε 41,721 δις ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου) ενώ οι επιχειρήσεις «τράβηξαν» 255 εκατ ευρω (από 135,141 δις ευρώ οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 134,885 δις ευρώ).

Επανέρχεται η ισορροπία

Παρά τη μαζική φυγή των καταθέσεων στις αρχές του χρόνου, τον περασμένο Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ γεγονός που σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οφείλεται κυρίως στο σπάσιμο των αποταμιευτικών προϊόντων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στα εξής:

  • Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκροές κεφαλαίων από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ρευστοποιήθηκαν τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε αμοιβαία κεφάλαια τον Ιανουάριο. Οι ρευστοποιήσεις των μεριδίων πιστώθηκαν σε καταθετικούς λογαριασμούς.
  • Υπήρξαν ρευστοποιήσεις κι από άλλα επενδυτικά προϊόντα λόγω της αβεβαιότητας που επέφερε ο πόλεμος.

Σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές η οριακή καθαρή αύξηση των 200 εκατ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα και της συγκράτησης της κατανάλωσης λόγω ακρίβειας και πληρωμής υψηλών λογαριασμών ενέργειας.

Όσον αφορά τον περασμένο Απρίλιο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα κλείσει κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου. Από τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης και πιθανότατα να συνδυαστούν με καθαρές εκροές, λόγω των ανατιμήσεων και των πληρωμών φόρων.

Το ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων

Συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά φέτος ξεκινούν από το Μάιο οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του φετινού λογαριασμού του που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,3 δισεκ, ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι το τέλος Μάη όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα λάβουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού, Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αυξήθηκαν σε 96 από 60 κι έτσι δίνεται μια περαιτέρω ανάσα. Να σημειωθεί ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει τα 3 δισεκ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι υποβολές δηλώσεων και βέβαια οι εκκαθαρίσεις, που μπορούν να πληρωθούν σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα