Τράπεζες: Αλλαγή στρατηγικής φέρνει η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Τράπεζες: Αλλαγή στρατηγικής φέρνει η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Shutterstock

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί την ΕΚΤ στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθιστώντας τα φετινά business plans των τραπεζών έωλα. Η πρόκληση του πληθωρισμού και τα νέα κόκκινα δάνεια.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την νομισματική πολιτική μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα κριθούν πολλά για την υλοποίηση ή όχι της γενικότερης στρατηγικής που έχει σχεδιαστεί.

Η εκτίμηση που κυκλοφορεί κυρίως στους κόλπους των αναλυτών θέλει την ΕΚΤ να βάζει «φρένο» στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Το 2022 μπήκε για τις αγορές και τις τράπεζες με το «σήμα» ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα έθεταν τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική που είχαν εφαρμόσει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πρωτόγνωρη κρίσης της πανδημίας του Covid-19. Με την άνοδο των επιτοκίων οι τράπεζες προσδοκούσαν σε σημαντική αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου, των επιτοκιακών εσόδων και κατ΄ επέκταση της κερδοφορίας τους, γεγονός που στήριξε τα business plans που είχαν καταρτιστεί για το 2002 και πλέον φαντάζουν έωλα.

Ωστόσο η προοπτική αυτή ανατρέπεται πλέον από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί και πάλι, μετά την πανδημία, υποστηρικτικά στο σύστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νέας κρίσης. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όποια δράση χρειάζεται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Πλέον, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρητορική μελών της ΕΚΤ – επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών, προϊδεάζει ότι η ΕΚΤ αναγκάζεται να διατηρήσει την παροχή του φθηνού χρήματος για κάποιο διάστημα ακόμη και δεν θα προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων.

Ήδη ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να αποτυπώσουν όσο πιο αναλυτικά μπορούν τους κινδύνους που διατρέχουν λόγω του πολέμου, να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που αφορούν οικονομικούς και λειτουργικού κινδύνους.

Οι ανησυχίες των ελληνικών τραπεζών εδράζονται, όχι στην έκθεσή τους σε Ρωσία και Ουκρανία καθώς αυτή είναι πολύ μικρή, όσο από στις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και κυρίως στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών που δημιουργούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και φρενάρουν την ανάπτυξη.

Το στίγμα των προκλήσεων αυτών αναμένεται να δώσουν οι τράπεζες με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, τις οποίες ξεκινά η Eurobank στις 10 Μαρτίου. Παράλληλα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ενημερώσουν τους αναλυτές και για τους σχεδιασμούς, τις προβλέψεις για το 2022, αλλά και το 2023 που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα ήταν χρονιές πιστωτικής επέκτασης και περαιτέρω μείωσης, σε μονοψήφια ποσοστά των «κόκκινων» δανείων.

Ανησυχία για νέο κύμα κόκκινων δανείων

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο NEWS24/7 δεν κρύβουν την αβεβαιότητα αλλά και ανησυχία που επικρατεί τα τελευταία 24ώρα στις τράπεζες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία, με την αγωνία να επικεντρώνεται στις συνέπειες που θα έχει σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και οι πρώτες ύλες, αλλά και ο τουρισμός, ένα μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται από τις εισροές Ρώσων επισκεπτών.

Η αγωνία των τραπεζών επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τιμών και την σπορεία του πληθωρισμού, που θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ενδέχεται αφενός να φρενάρει την επενδυτική δραστηριότητα σε μια κρίσιμη περίοδο που ανέμεναν επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εκτόνωση της πανδημίας και αφετέρου να προκαλέσει νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εκ των συνθηκών οι εξελίξεις στην Ουκρανία θέτουν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα σε κατάσταση συναγερμού αν και επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία ανησυχητική πρώιμη ένδειξη. Παρ’ όλα αυτά είναι αυτονότητο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι η παρακολούθηση των δανειακών χαρτοφυλακίων γίνεται στενότερη μέρα με τη μέρα. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση δανείων σε αρχικό στάδιο και να υπάρξει στοχευμένη προληπτική αντιμετώπιση.

Ήδη πάντως τραπεζικά στελέχη, που τοποθετήθηκαν επί του θέματος μέσα στην εβδομάδα, αφού σημείωσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, λόγω του ενεργειακού κόστους και της ανόδου τιμών πρώτων υλών, θα έχει πιθανότατα επιπτώσεις στην ανάπτυξη καθώς μεταξύ άλλων θα πλήξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, διευκρίνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα