Τράπεζες: Αύξηση χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021

Τράπεζες: Αύξηση χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021
Ουρά από κόσμο έξω από τράπεζα στην Αθήνα Eurokinissi

Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δήλωσαν την Τετάρτη το βράδυ οι Μεγάλου, Ψάλτης, Μυλωνάς και Καραβίας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα υιοθετήσει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για το 2021 ανέλυσαν την Τετάρτη το βράδυ οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης, Π. Μυλωνάς και Φ. Καραβίας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια του 22ο συνέδριο του Capital Link με τίτλο “Eπενδύστε στην Ελλάδα” (Ιnvest in Greece) την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις των εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2021 και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν τεχνογνωσία και κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank έκαναν σαφές ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που επιβραδύνουν την χρηματοδότηση της οικονομίας βελτιώνοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους μέσω των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η κάθε μια από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες ξεχωριστά αλλά και μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2009, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να φέρουν τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021.

Όπως επισήμανε, το ύψος των πόρων από το Next Generation EU για την Ελλάδα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ του 2020, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη επταετία, στοιχείο που επιτρέπει στη χώρα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση, τα επόμενα χρόνια.

Η χρηματοδότηση αυτή θα διοχετευθεί σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως η ενέργεια, η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα των υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης, η αναβάθμιση της γεωργικής παραγωγής και o τομέας της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι ελληνικές τράπεζες, και η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων από το Next Generation EU από τη χώρα με τρεις τρόπους:

1. παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος

2. παρέχοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων

3. συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Όλες οι τράπεζες έχουν ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας, ανέφερε ο κ. Μεγάλου και επισήμανε ότι η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζεται σε 3 πυλώνες: την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού, επιθετικής μείωσης των ΝPEs και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε τη σημασία που έχει οι εμπορικές τράπεζες να κινηθούν γρήγορα σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση τόσο στην παροχή προϊόντων όσο και στην δυνατότητα τραπεζικής εξυπηρέτησης των πελατών τους. Τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει στο πεδίο αυτό παρέχοντας προϊόντα (κάρτες, δάνεια) μέσω του διαδικτύου και τόνισε ότι θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των back office υπηρεσιών που θα προσφέρει μείωση του κόστους των τραπεζικών εργασιών και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες της.

Τόνισε ότι το “κλειδί” για το επόμενο διάστημα θα είναι η μείωση του κόστους των υπηρεσιών που παρέχουν οι τράπεζες μέσω ψηφιοποίησης, που θα επιτρέψει να μειωθούν οι προμήθειες και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δανείων, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος από πλευράς καταναλωτών στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις με τρόπο που δεν περίμεναν οι τράπεζες και άλλαξε τη συμπεριφορά των πελατών, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει και μετά το τέλος της.

Το μέλλον λοιπόν θα είναι digital, εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα και στην απλοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην εμπειρία των πελατών.

Τέλος, ο CEO της ΕΤΕ στάθηκε σε δύο κινδύνους που κατά την άποψή του θα απασχολούν στο εξής ολοένα περισσότερο τις τράπεζες. Ο πρώτος είναι η κυβερνοασφάλεια, κάτι που θα αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια για να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες και ασφαλείς σε σύγκριση με τους νέους παίκτες και ο δεύτερος είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορα πεδία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ψάλτης σημείωσε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει όλες οι εμπορικές τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θύμισε ότι από το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών εμπορικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην τράπεζά του θύμισε την τιτλοποίηση Galaxy που προχωρά η Alpha Bank ύψους 10,8 δισ. ευρώ η οποία, όπως σημείωσε, είναι αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η δυναμική της συναλλαγής αντανακλά όχι μόνον την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τράπεζας και την αξία της Cepal, «αλλά και τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ο κ. Ψάλτης. Όπως είπε, μαζί με την υλοποίηση και του σχεδίου “Ηρακλής” οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κάνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους.

Ο CEO της Alpha Bank τόνισε ότι ο εξορθολογισμός των τραπεζικών ισολογισμών μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει «κύρια προτεραιότητα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από το 2016 έως σήμερα, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 60% σε Ευρώ 68 δισ. στο τέλος του 2019.

Τον επόμενο χρόνο τόνισε την ανάκαμψη θα κρίνουν η καλή κουλτούρα πληρωμών από τους δανειολήπτες και η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας είπε με τη σειρά του ότι για το επόμενο διάστημα η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Το ανθρώπινο δυναμικό και την περαιτέρω ψηφιοποίηση και τη διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των χορηγήσεων και των επισφαλειών της τράπεζας.

Για το 2021 τόνισε ότι η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσει στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και κατά συνέπεια την επανεκκίνηση των εισαγωγών εταιρειών της αγοράς στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Υπογράμμισε πως η Eurobank ολοκλήρωσε μια ριζική εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα προβληματικά δάνεια, και σημείωσε πως το χάσμα ανάμεσα στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μειώνεται γρήγορα και πλέον είναι ορατή η προοπτική για μονοψήφιο λόγο NPE κάτι που το αναγνωρίζει η αγορά και οδήγησε σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική, τα χαμηλά επιτόκια και το άφθονο χρήμα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ευνοούν την ανάπτυξη. Παράλληλα υπάρχει και η πολιτική βούληση και η κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επομένως, για την Eurobank, ένας από τους κύριους στόχους μας στο άμεσο μέλλον θα είναι να βοηθήσουμε την οικονομία να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια, τόνισε ο κ. Καραβίας.

Ακόμα σημείωσε πως μέσα στην πανδημία η ελληνική οικονομία, αν και χτυπήθηκε σκληρά, έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις συνέχισαν να έρχονται στη χώρα σε διάφορους τομείς, οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα από ό, τι πέρυσι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα