Τράπεζες: Διπλασιασμός των δανείων μέσω του ΤΑΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες: Διπλασιασμός των δανείων μέσω του ΤΑΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024
ISTOCK

Το σύνολο των συμβασιοποιημένων δανείων μέσω του ΤΑΑ για το σύνολο των συστιμικών τραπεζών ανέρχονταν στο τέλος του 2023 στα 3,5 δις. ευρώ, ποσό που μέχρι το τέλος του εξαμήνου θα έχει ξεπεράσει τα 7 δις. ευρώ

Η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με το «αριστερό» σε ότι αφορά στις νέες εκταμιεύσεις δανείων προς την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η εικόνα, με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αλλάξει στη συνέχεια της χρονιάς και το τελικό ύψος των νέων δανείων θα είναι τελικά αντίστοιχο του περυσινού.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή επεσήμανε στο news247.gr ότι ο στόχος που έχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για τις νέες εκταμιεύσεις του 2024 είναι εφάμιλλος με την επίδοση του 2023 και παρά την μηδενική, σχεδόν, ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, τα επιχειρηματικά δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την τόνωση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το σύνολο των συμβασιοποιημένων δανείων μέσω του ΤΑΑ για το σύνολο των συστιμικών τραπεζών ανέρχονταν στο τέλος του 2023 στα 3,5 δις. ευρώ, ποσό που μέχρι το τέλος του εξαμήνου θα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 7 δις. ευρώ με έμφαση σε χρηματοδοτήσεις επενδυτικών έργων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, logistics, βιομηχανίας, υποδομών, ναυτιλίας και εμπορίου.

Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 6η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που έλαβε την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση και της έκτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους €300 εκατ. πόρων, έχοντας εκπληρώσει τους προαπαιτούμενους στόχους, βάσει της Επιχειρησιακής Συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο.

Με την 6η δόση και σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του Προγράμματος, η Eurobank διαχειρίζεται, ήδη, €1,6 δισ. μέσω του ΤΑΑ και χρηματοδοτεί επενδύσεις επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική Επικράτεια.

Η Τράπεζα συμμετέχει στη χρηματοδότηση 69 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €4,92 δισ. στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους €1,2 δισ. μέσω του ΤΑΑ και €860,32 εκατ. μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για αυτά τα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα.

Εστιάζοντας στον «πράσινο» και «ψηφιακό» προσανατολισμό του ΤΑΑ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η Τράπεζα ξεκινά άμεσα τη διάθεση και της 6ης δόσης, διοχετεύοντας πόρους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους:

  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Ηλεκτροκίνηση και μικροκινητικότητα
  • Τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύου οπτικών ινών
  • Λιανεμπόριο
  • Παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών
  • Τουρισμό
  • Βιομηχανία φαρμάκων
  • Βιομηχανία τροφίμων και ποτών
  • Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Μεγάλου: χρηματοδότηση 35 projects ύψους 1,5 δις. ευρώ

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε την περασμένη Πέμπτη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ο οποίος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Έτερος συστημικός τραπεζίτης σημειώνει ότι «μπορεί η ζήτηση για εκταμίευση νέων χορηγήσεων κυρίως από πλευράς των επιχειρήσεων να ήταν μέχρι σήμερα «αναιμική» ωστόσο το κύμα των αποπληρωμών των δανείων που ξέσπασε στις αρχές το χρόνου δείχνει σημάδια κόπωσης ενώ η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο κυρίως λόγω της αναμονής στην ουρά περισσότερων επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Και συνεχίζει «πράγματι οι αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που βρέθηκαν με υπερεπάρκεια ρευστότητας και προτίμησαν να την διοχετεύσουν για την απαλλαγή τους από τους αυξημένους τόκους δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων, «μηδένισε» την πραγματική αύξηση των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες στο φετινό α΄ τρίμηνο.»

Στα 6 δις ο στόχος των νέων δανείων

Στο πρόσφατο roadshow JP της Morgan στη Νέα Υόρκη οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών παρουσίασαν αναλυτικά τους στόχους που έχουν τεθεί στα business plans του 2024, σύμφωνα με τους οποίους το εγχώριο πιστωτικό σύστημα σχεδιάζει να διαθέσει στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περί τα 6 δις. ευρώ. πρόκειται ωστόσο για στόχου που οι ξένοι επενδυτές χαρακτήρισαν εξαιρετικά φιλόδοξο με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών να προβάλουν ως ισχυρό επιχείρημα  τις εκταμιεύσεις δανείων για επενδυτικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, η οποία και επεσήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα