Τράπεζες: Έκτακτο τεστ αντοχής ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Τράπεζες: Έκτακτο τεστ αντοχής ενόψει του δύσκολου χειμώνα
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Οι τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και οι τέσσερις συστημικές, καλούνται να υποβάλουν νέα κεφαλαιακά πλάνα - Πώς επηρεάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η σκιά της ύφεσης που πλανάται απειλητικά πάνω από την ευρωζώνη, οδηγεί τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην ανάγκη να οργανώσει ένα έκτακτο και άτυπο stress test στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές της Ελλάδας.

Στόχος του νέου stress test είναι να διαπιστώσει ο επόπτης εάν και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες θα αντέξουν σε ενδεχόμενη υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση, αν και το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα υποστεί σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, αλλά θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, με ένα προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,9%.

Ωστόσο στο δυσμενές σενάριο και σε περίπτωση μεγάλης μείωσης ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την ύφεση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης θα γινόταν αρνητικός, επίσης κατά 0,9%.

Άλλωστε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού, Α. Ενρία, προανήγγειλε τη Δευτέρα, τους νέους έλεγχους στις τράπεζες, τονίζοντας ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός ενόψει μιας πιθανής ύφεσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ζητά από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα κεφαλαιακά τους πλάνα, δεδομένου ότι είναι πιθανό να έλθει ένας δύσκολος χειμώνας.

Οι τράπεζες έχουν το περιθώριο να καταθέσουν τα επικαιροποιημένα σενάρια για τις προοπτικές τους έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη.

Οι συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι νέοι έλεγχοι έρχονται σε μια περίοδο όπου καταγράφεται σαφή βελτίωση της κερδοφορίας τους, εξαιτίας κυρίως της ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα και των αυξανόμενων επιτόκια της ΕΚΤ που εκτοξεύουν τα επιτοκιακά έσοδα.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν είναι αν η προοπτική κερδοφορίας και το 2022 παραμένει ισχυρή και αν η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί στους ρυθμούς που προέβλεψαν τον περασμένο Μάρτιο, υπό διαφορετικά δεδομένα και κυρίως προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, η υποβολή νέων κεφαλαιακών πλάνων, όπου οι τράπεζες θα κληθούν να υπολογίσουν τις πρόσθετες προβλέψεις που θα αναλάμβαναν σε συνθήκες ύφεσης στην ευρωζώνη και την επάρκεια των κεφαλαίων τους με βάση τα νέα δεδομένα, θα οδηγήσουν στον προληπτικό σχηματισμό μεγαλύτερων προβλέψεων τα επόμενα τρίμηνα, οι οποίες προφανώς και θα επιβαρύνουν την κερδοφορία τους.

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σημαντικά ανοίγματα, σε ενεργειακές εταιρείες και σε βιομηχανίες που επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να στείλουν στην ΕΚΤ νέα κεφαλαιακά πλάνα που θα ανταποκρίνονται στους αυξημένους κινδύνους της συγκυρίας. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, ακόμη και στα χειρότερα σενάρια δεν προβλέπεται να πέσει σε ύφεση το 2023, αλλά να εμφανίσει ένα ρυθμό ανάπτυξης κάτω από 1%, δημιουργεί για τις ελληνικές τράπεζες ένα περιβάλλον ασφαλέστερο, συγκριτικά με αυτό που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, στο 5,5%-6%. Σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκει, ως τώρα, απαντήσεις στις εντεινόμενες πληθωριστικές και ενεργειακές προκλήσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών

Οι αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες ύφεσης. Η βελτιωμένη πορεία των μεγεθών τους, η σημαντική μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, η αύξηση των νέων χορηγήσεων και οι ευεργετικές επιπτώσεις των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύουν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με τους αναλυτές να δίνουν νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κλάδο. Ωστόσο άπαντες συμφωνούν ότι το 2023 αναμένεται πιο δύσκολο λόγω και των σεναρίων για ύφεση στην Ευρωζώνη, και συμφωνούν με την διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αξιολογηθούν οι «αντοχές» τους.

Όπως εξηγούν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει υπέρ των τραπεζών, καθώς: Οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, η συμπεριφορά πληρωμών έχει βελτιωθεί ενώ και ο νέος δανεισμός τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σε λίγους επιλεγμένους εταιρικούς πελάτες με πολύ αυστηρά κριτήρια χορήγησης, με αποτέλεσμα να είναι θωρακισμένες σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, προσθέτουν, οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες και η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων περισσότερων από δέκα ετών απαιτούν προσοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα