Tράπεζες: Εντείνεται η ανησυχία για νέα κόκκινα δάνεια

Tράπεζες: Εντείνεται η ανησυχία για νέα κόκκινα δάνεια
Τράπεζα της Ελλάδας Eurokinissi

Οι τράπεζες πλέον ανησυχούν ότι η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου, εντείνει το επίπεδο συναγερμού καθώς η ακρίβεια που θα πλήξει ιδιαιτέρως τα χαμηλότερα εισοδήματα αυξάνει τον κίνδυνο για αθετήσεις πληρωμών και δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Την ώρα που σε λίγες ημέρες ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει δύο μήνες, τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών αποδέχονται ότι η προσδοκία σύντομης λήξης είναι πλέον ανέφικτη και θέτουν σε κατάσταση συναγερμού τα χαρτοφυλάκια δανείων.

Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, οι τράπεζες βρίσκονται πλέον σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να στηρίξουν τους υγιείς και ευάλωτους πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και να διευκολύνουν όσους δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Το επόμενο δίμηνο, προσθέτει η ίδια πηγή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς θα αποσαφηνιστεί το τοπίο αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων.

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα στο 8,9%, σε υψηλά 27 ετών και κοντά στο ρεκόρ πληθωρισμού 10,7% το 1994, ενώ ο μέσος όρος του στην Ευρώπη ήταν στο 7,5%, με κάποιες χώρες να βλέπουν διψήφια ποσοστά, ακόμη και στο 15%.

Την ίδια στιγμή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα αναφέρεται εμφατικά στον κίνδυνο να εμφανιστεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων με την απόσυρση των μέτρων στήριξης για την υγειονομική κρίση. Ο κίνδυνος δημιουργίας νέων επισφαλειών περιλαμβάνεται και στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ με την επισήμανση ότι στο τρέχον περιβάλλον των μεταβαλλόμενων χρηματοπιστωπκών συνθηκών οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης αλλά και του υψηλού πληθωρισμού . Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, περίπου το 39% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Ωστόσο, υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση.

Τις δυσκολίες της συγκυρίας αποκαλύπτουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καθώς τον Φεβρουάριο παρουσιάστηκε αύξηση οφειλών και απλήρωτων φόρων κατά 1,733 δισ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι έληξαν οι παρατάσεις και οι αναστολές για τους κορωνόπληκτους. Συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν αύξηση κατά 77.9% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο. Συνολικά φτάνουν στα 113 δια, τα οποία χρωστούν 4.087.432 οφειλέτες, με τους μισούς (2.020.892) να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Εντείνεται το επίπεδο συναγερμού

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων παρακολουθούν στενά τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους από την αρχή της κρίσης ώστε να παρέμβουν άμεσα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Προς το παρόν, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς ο αριθμός των χορηγήσεων που εμφανίζει αρρυθμίες είναι περιορισμένος. Και αυτό γιατί τα εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και υπό αυστηρούς πιστοληπτικούς ελέγχους με αποτέλεσμα δύσκολα θα προκύψει ένα νέο κύμα επισφαλειών από αυτές τις χορηγήσεις.

Εάν ωστόσο ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου, γεγονός που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την δεδομένη χρονική στιγμή, η κατάσταση μπορεί εύκολα να χειροτερέψει. Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο, και το γεγονός ότι ακόμη και όταν τερματιστούν οι εχθροπραξίες δεν θα αρθούν αυτόματα οι κυρώσεις και θα απαιτηθεί χρόνος για την αποκατάσταση της κανονικότητας σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό εντείνει το επίπεδο συναγερμού. Η ακρίβεια αποτελεί το βασικό ζήτημα και θα πλήξει ιδιαιτέρως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος για αθετήσεις πληρωμών και δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Αν για παράδειγμα, όπως φοβούνται οι τράπεζες, ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί φέτος κάτω από το 2%, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, η ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και σταδιακά το σύνολο της αγοράς.

Βασική συνέπεια θα προκύψει αναπόφευκτα για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθιστώντας αναγκαία την αναδιάρθρωση περισσότερων οφειλών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, υπό τις νέες συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα