Τράπεζες: Έως και 40 μονάδες βάσης η πρώτη αύξηση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: Έως και 40 μονάδες βάσης η πρώτη αύξηση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων
Σπίτια στην Αθήνα INTIME NEWS

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική με τα σταθερά επιτόκια να έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Αναλυτικά παραδείγματα.

Άμεση ήταν η απάντηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην στρατηγική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει πρόσφατα σε μια πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου του Ευρώ, καθώς ήδη στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων σημειώνονται αυξήσεις έως και 40 μονάδες βάσης.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στο news247.gr επισημαίνουν ότι όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική και προσθέτουν ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν γίνει στα σταθερά επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι τα προϊόντα αυτά αφορούν εκείνους οι οποίοι θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικίας.

Όπως έχει γράψει το news247.gr, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, έχουν ήδη εισέλθει σε ανοδική τροχιά με την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει να λειτουργεί ως καταλύτης προς αυτήν την κατεύθυνση. Πλέον, η αύξηση του διατραπεζικού κόστους χρηματοδότησης δεν επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να τα διατηρήσουν στα ελκυστικά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί από το 2018 και ύστερα.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστούν στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει το επόμενο διάστημα στα επιτόκιά της για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και κάνουν λόγο για «τέλος εποχής» καθώς έπειτα από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εισέρχονται σε ένα νέο περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.

Που βρίσκονται τα επιτόκια σήμερα

Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τα επίπεδα του 3% βρίσκεται πλέον σε επίπεδα γύρω από το 3,40%-3,50%, στη 15ετία έχει αυξηθεί από 3,3% στο 3,7% – 3,8%, ενώ για μεγαλύτερες διάρκειες φτάνει ακόμη και το 4,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε χορηγήσεις με περίοδο εξόφλησης 20 ετών η μηνιαία δόση να αυξάνεται σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα:

  • Κατά 10-20 ευρώ τον μήνα για δάνειο 100.000 ευρώ
  • Κατά 20-40 ευρώ τον μήνα για δάνειο 200.000 ευρώ
  • Κατά 40-60 ευρώ τον μήνα για δάνειο 300.000 ευρώ

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέες αυξήσεις εάν οι συνθήκες στις αγορές το επιβάλουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά, το κόστος θα έπρεπε να είχε πάρει την ανιούσα ήδη από τις αρχές του έτους, αλλά οι αναγκαίες αλλαγές καθυστέρησαν για να μη διαταραχθεί η ζήτηση. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν όσους έχουν ήδη λάβει δάνειο και έχουν κλειδώσει το επιτόκιό τους, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι καταβολές τους δεν επηρεάζονται καθόλου.

Έπεται η αύξηση στα κυμαινόμενα

Προσωρινά τυχεροί είναι όσο δανειολήπτες αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς οι συγκεκριμένοι θα δουν εκτός απροόπτου τους επόμενους μήνες τις πρώτες αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Για παράδειγμα το euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένο τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, από το – 0,55% στις αρχές του 2022 βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το 0% και σύντομα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος. Όταν αυτό συμβεί, θα αναπροσαρμοστούν οι μηνιαίες δόσεις που καταβάλλουν. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% το 2023, ανάλογα πάντα με τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ, αλλά και με την αβεβαιότητα στις αγορές λόγω της εν εξελίξει κρίσης.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σε ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 2,75% (euribor 3 μηνών + περιθώριο 2,75%) το ετησιοποιημένο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 4%. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 540 ευρώ σήμερα στα 620 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή κατά 80 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους δηλαδή τόσο αυτά που οφείλουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς τις τράπεζες και τα οποία είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πλέον ενήμερα, όσο και τα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των funds και τα οποία είναι είτε σε ρύθμιση είτε σε καθυστέρηση, εντείνοντας τις πιέσεις για όσους ανταποκρίνονταν μέχρι σήμερα στις δανειακές τους υποχρεώσεις με δυσκολία.

Στο 1 δις η επιβάρυνση των δανειοληπτών

Μετά και την χθεσινή εξέλιξη αλλά και την συνολική εκτίμηση με θέλει την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ να ανέρχεται κατά 100-150 μονάδες βάσης έως και το 2023, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι δανειολήπτες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον χρεώσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δις ευρώ.

Η άνοδος των επιτοκίων στην Ευρωζώνη αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν οι δανειολήπτες, που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τη δόση του δανείου να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υποχώρησης του euribor σε αρνητικό έδαφος.

Μια πραγματικότητα που συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες.

Οι παρενέργειες

Η δρομολογούμενη αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς απειλεί να τους προκαλέσει δύο σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, να μειωθεί η ζήτηση για νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους και θέτοντας εκτός στόχων τα επιχειρησιακά σχέδια των επόμενων ετών για τα οποία έχουν ενημερώσει ήδη τους μετόχους και την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεύτερον, κάποια νοικοκυριά να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες αυξημένες δόσεις, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία υψηλού πληθωρισμού και περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος επιβαρύνοντας με νέα κόκκινα δάνεια τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα