Τράπεζες: Επιτόκια και δάνεια εκτοξεύουν την κερδοφορία του 2022

Τράπεζες: Επιτόκια και δάνεια εκτοξεύουν την κερδοφορία του 2022
Πολίτες έξω από τράπεζα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες το 2022 με ατμομηχανή τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα οικονομικά αποτελέσματα των συστιμικών τραπεζών για την εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, στρέφεται το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, καθώς θα αποτελέσουν «σηματωρό» για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας συνολικά.

Τον χορό θα ανοίξει στις 8 Νοεμβρίου η Alpha Bank, θα ακολουθήσουν δύο ημέρες αργότερα οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα και θα τον κλείσει στις 11 του ίδιου μήνα η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμούν ότι με ατμομηχανή τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη προ φόρων που αναμένονται με την ολοκλήρωση της χρονιάς να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ.

«Οι έλληνες τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ύστερα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στην προσπάθεια αναχαίτισης των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων» τονίζει τραπεζικός αναλυτής στο NEWS 24/7 καθώς, όπως προσθέτει, σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι φυσικό να εκτοξεύεται η κερδοφορία τους».

Η εξέλιξη των απότομα αυξητικών επιτοκίων έρχεται να συμπληρωθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών της πιστωτικής επέκτασης, λόγω κυρίως της μόχλευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πιστωτική επέκταση φέτος είναι η ισχυρότερη της τελευταίας δεκαετίας, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10% και με προοπτική να «τρέξει» με ρυθμούς τουλάχιστον 6% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Επικαιροποιημένα business plans

Χθες οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος, κατέθεσαν στον SSM, τα επικαιροποιημένα Business Plans για την περίοδο 2022-2023.

Στα νέα business plans, τα οποία κρίθηκε αναγκαίο να επανασχεδιαστούν μετά από σύσταση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ προς όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα επιχειρηθεί όπως επιβάλλουν τα νέα δεδομένα να αποτυπωθούν ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν καταθέσει business plans τον περασμένο Μάρτιο, όταν τίποτα δεν προμήνυε τη δύσκολη πραγματικότητα που θα ακολουθούσε τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να κριθούν έωλα.

Με μόνη σταθερά την αβεβαιότητα καθώς στο σύνολό τους οι αναλυτές δεν προβλέπουν άμεσα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι εποπτικές αρχές κρούουν με κάθε ευκαρία «καμπανάκια» κινδύνου κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, ζητώντας στενή παρακολούθηση, κυρίως των δανείων που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα. Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταρτίσει τους προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας με αυστηρές παραδοχές, προβλέποντας ειδικά για το 2023 ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει σταματήσει, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα θα «τρέξει» με 8% και τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν μέχρι το 3,75%.

Τρέχουν οι νέες χορηγήσεις

Ταυτόχρονα, ο στόχος για περαιτέρω επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης παραμένει ψηλά στην ατζέντα των τραπεζιτών και μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να λειτουργεί ως τροχοπέδη, όμως από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα θα διατηρήσουν ζωντανή τη ζήτηση για τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν.

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια RRF συνολικού ύψους περίπου €1 δις και περίπου επιπλέον €1.5 δις θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023. Οι πυλώνες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτοί της Πράσινης Μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 5%), και της ψηφιακής μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 20.8%). Επιπλέον, ο πυλώνας της εξωστρέφειας λόγο του πλήθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς και του τουριστικού κλάδου. Από πλευράς sectors, προς μεγάλη μου ικανοποίηση έχουν ήδη κινητοποιηθεί επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, ενδεικτικά αναφέρω: αλυσίδες supermarket, εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις από το χώρο τον τηλεπικοινωνιών, εταιρείες από το χώρο του φαρμάκου καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Φρένο» αναμένεται, σε απόλυτα νούμερα, για τα δάνεια προς ιδιώτες κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, καθώς τα επιτόκια αλλά και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι αποπληρωμές των δανείων που χορηγήθηκαν μεταξύ 2000-2007.

Επιστρέφει η διανομή μερίσματος

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η παραγωγή σημαντικής κερδοφορίας από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αποτελεί το βασικό επιχείρημα στον διάλογο που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη με τον SSM για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνίας θα παραμένει ανοικτός μέχρι την αρχή της νέας χρονιάς οπότε και αναμένεται η συνολική εικόνα για τα αποτελέσματα της χρήσης 2022.

Σε πρώτη φάση το θέμα τίθεται πιο εμφατικά από την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα καθώς οι δύο τράπεζες έχουν δηλώσει την πρόθεση για διανομή μερίσματος, της τάξεως του 15% – 20% το 2023, από τα κέρδη της χρήσης 2022, εφόσον λάβουν το «πράσινο φως» από τον επόπτη. Η Alpha Bank από την πλευρά της έχει δηλώσει πως προτίθεται να δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 το 2024, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος το 2025 από την κερδοφορία του 2024.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα