Τράπεζες: Ετοιμάζουν λύσεις και για τα νοικοκυριά

Τράπεζες: Ετοιμάζουν λύσεις και για τα νοικοκυριά
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinisi

Κινήσεις διευκόλυνσης ιδιωτών που βαρύνονται με στεγαστικά – κυρίως – και καταναλωτικά δάνεια δρομολογούν οι τράπεζες. Ξεκάθαροι πάντως οι τραπεζίτες ότι θα πρόκειται για εξατομικευμένες και όχι οριζόντιες διευκολύνσεις.

Η χθεσινή σύσταση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες να προχωρήσουν μετά τις επιχειρήσεις στο σχεδιασμό λύσεων και για τους ιδιώτες, βρήκε απόλυτα προετοιμασμένες τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Νews247.gr «τα τραπεζικά επιτελεία έχουν επεξεργαστεί τις τελευταίες ημέρες όλα τα πιθανά σενάρια για το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία και κατ’ επέκταση έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό ανάλογων μέτρων».

«Προφανώς και υπάρχουν στο συρτάρι των τραπεζών αυτή τη στιγμή σειρά μέτρων για την διευκόλυνση και των φυσικών προσώπων ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών – κυρίως – αλλά και καταναλωτικών δανείων για τους επόμενους μήνες και ανάλογα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού» προσθέτει ο ίδιος κάνοντας ωστόσο σαφές ότι «τα όποια μέτρα θα είναι εξατομικευμένα ανάλογα με την περίπτωση του κάθε δανειολήπτη και σε καμία περίπτωση οριζόντια». 

Επομένως το εγχώριο πιστωτικό σύστημα δείχνει αποφασισμένο να διευκολύνει όσους τεκμηριωμένα πλήττονται από την κρίση και είναι έτοιμο να προσφέρει το επόμενο διάστημα διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των επόμενων μηνών. Πρόκειται για μέτρα που προφανώς αφορούν μόνο τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι υπό τον φόβο να προκύψει νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να «κρυφτεί» πίσω από οριζόντιες ρυθμίσεις, οι όποιες διευκολύνσεις θα είναι αυστηρά εξατομικευμένες. Για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθωτοί που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους και πληρώνονται κανονικά, προφανώς και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των έκτακτων ρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή η κεφαλαιακή δυνατότητα κάθε τράπεζες ποικίλει με αποτέλεσμα το κάθε πιστωτικό ίδρυμα να έχει διαφορετικές δυνατότητες και «δύναμη πυρός». Παράλληλα άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο κλάδος βρίσκεται στο μέσο μιας τιτάνιας προσπάθειας διαχείρισης των κόκκινων δανείων και όποιες λάθος επιλογές μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πισωγύρισμα.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πάντως δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν την ευελιξία που τους παρέχουν οι εποπτικές αρχές στηρίζοντας την πραγματική οικονομία. Για παράδειγμα η ρευστότητα που εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί για τις εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα μετά και την χαλάρωση των κριτηρίων που αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΚΤ, εκτιμάται κοντά στα 5,5 δις. ευρώ το ύψος της οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. 

Το σημείο κλειδί 

Τα πάντα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες όταν και οι τράπεζες θα λάβουν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τις βασικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά στην κεφαλαιακή ευελιξία που θα τους δοθεί. 

Την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις τράπεζες δάνεια ύψους 109,1 δισ. ευρώ, τα πρώτα στο πλαίσιο της πολιτικής της για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού. 

Τα δάνεια αυτά, που έχουν σχεδιασθεί ως προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα δοθούν στις τράπεζες με επιτόκιο — 0,5%, που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ΕΚΤ θα πληρώσει τις τράπεζες για τα δάνεια αυτά. Τα δάνεια θα λήξουν στις 24 Ιουνίου, οπότε οι τράπεζες θα έχουν την επιλογή να τα μετατρέψουν σε στοχευμένα τριετή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα φθάνει έως και το -0,75%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα