Τράπεζες: “Φουλ επίθεση” με πάγωμα δανείων και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης

Τράπεζες: “Φουλ επίθεση” με πάγωμα δανείων και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Ξεκίνησε η αναστολή δόσεων για ενήμερες επιχειρήσεις και εργαζόμενους που λαμβάνουν τα 800 ευρώ. Διευκολύνσεις και για ιδιώτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία. Ενεργοποιείται άμεσα το πρόγραμμα εγγυήσεων για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης.

«Φουλ επίθεση» με πάγωμα υφιστάμενων δανείων αλλά και χορήγηση νέων για κεφάλαιο κίνησης εξαπολύουν οι εγχώριες τράπεζες στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν ουσιαστικά τις δραματικές παρενέργειες που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας η επέλαση του κορονοϊού

Όντας σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας δηλώνουν έτοιμα να αξιοποιούσουν στο μέγιστο δυνατό τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις της χώρας τους επόμενους μήνες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνει υψηλόβαθμο τραπεζικός στέλεχος στο Νews 24/7 «το πρόγραμμα αναστολής δόσεων για τις επιχειρήσεις που ήταν μέχρι πρόσφατα ενήμερες αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα εγγυήσεων του υπουργείου Ανάπτυξα για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης».

Πρωτόγνωρη στήριξη από την ΕΚT

Οι ελληνικές τράπεζες ρίχνουν στη μάχη θωράκισης της οικονομίας όλα τους τα όπλα και άμεσα απολαμβάνοντας πρωτόγνωρη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ανακοινώσει τη χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς των ανοιγμάτων (αβέβαιης είσπραξης, εξυπηρετούμενα ρυθμισμένα κ.ά.), αλλά και την ανάγκη διενέργειας προβλέψεων για δάνεια που θα σταματήσουν να αποπληρώνονται για λίγους μήνες. Επιπλέον είναι απολύτως ανοιχτή σε κάθε αναγκαία αλλαγή των πλάνων μείωσης των επισφαλειών. Στο πλαίσιο αυτό, όποια βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση παρασχεθεί για ρυθμισμένο ή ενήμερο δάνειο ιδιώτη ή επιχείρησης που πλήττεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, δεν θα επηρεάζει την κατηγοριοποίησή του για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

7 δισ. δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στις τράπεζες εκτιμούν ότι το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων θα ενεργοποιηθεί άμεσα και η εκτιμώμενη ρευστότητα θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ με προοπτική διπλασιασμού της. Σε πρώτη φάση, οι πόροι που έχουν δεσμευθεί μέσω ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, που μετά τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια θα διοχετεύσουν δάνεια τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σταδιακά οι κρατικές εγγυήσεις μπορούν να διπλασιαστούν στα 2 δισ. ευρώ κινητοποιώντας συνολική ρευστότητα 7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα δοθούν υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν μέχρι και τα τέλη του 2019 συνεπείς στις υποχρεώσει τους, δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα καλύπτει το 80% του κάθε δανείου που θα χορηγείται, ενώ οι τράπεζες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 20%. Το πρόγραμμα ωστόσο προβλέπει πλαφόν εγγύησης για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα χορηγηθούν, το οποίο με βάση τις τελευταίες πληροφορίες διαμορφώνεται στο 30% για τα δάνεια που θα δοθούν σε μεγάλες επιχειρήσει και στο 40% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παγώνουν τα δάνεια των ιδιωτών

Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιες διοικήσεις των τραπεζών ενημερώνουν τους ιδιώτες ότι με την παραλαβή της σχετικής λίστας με τους εργαζομένους που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ, θα αναστείλουν, κατόπιν έγκρισης από τον δανειολήπτη, για τρεις μήνες τις δόσεις όλων όσων η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή ή έχασαν τη δουλειά τους μέσα στον Μάρτιο. Παράλληλα είναι εξαιρετικά πιθανό οι τράπεζες να παρατείνουν σιωπηρά την περίοδο ανοχής για ακόμη ένα τρίμηνο για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες έως ότου εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην οικονομία.

Ανάλογες διευκολύνσεις θα γίνονται κατά περίπτωση και στους υπόλοιπους οφειλέτες αρκεί να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε έκτακτη οικονομική αδυναμία λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δούμε από τις τράπεζες και άλλα μέτρα στήριξης όπως:

  • ρυθμίσεις δανείων για φυσικά πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία όσων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ,
  • μείωση του ποσού των δόσεων αποπληρωμής για καθορισμένη χρονική περίοδο,
  • παροχή περιόδου χάριτος στον δανειολήπτη για συγκεκριμένη χρονική περίοδο,
  • αναβολή πληρωμής μίας ή και περισσότερων δόσεων του δανείων
  • Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα